Ștefan Victor Achimescu, fost deputat PDSR revenit în magistratură, se pensionează după 1,3 ani cu 3.000 de euro/ lună

Fostul deputat PDSR, Ștefan Victor Achimescu, actual judecător la Tribunalul Ilfov, a cerut să se pensioneze din magistratură la 1 an și 4 luni după ce a revenit în funcție. La cei 63 de ani ai săi, fostul politician, avocat și actual magistrat va încasa o pensie specială de aproximativ 16.000 de lei pe lună, dezvăluie Europa Liberă.

Achimescu a făcut cerere de revenire în magistratură fără concurs în luna mai 2019, cerere aprobată de Secția pentru judecători a Consilului Superior al Magistraturii (CSM) cu scorul de 5 la 4, „gruparea” Savonea fiind cea care a votat pentru a transforma un fost politician în judecător. La momentul respectiv, el a dat asigurări că nu revine în funcție doar pentru a încasa pensie specială, arătând că acesta este vocația sa, urmând să profeseze până la 65 de ani. Între timp, Achimescu s-a răzgândit și s-a pensionat mai rapid. Cererea sa urmează să fie analizată de Secția pentru Judecători a CSM în ședința din 29 octombrie. Dacă va fi acceptată, fostul demnitar urmează să cumuleze indemnizația de fost parlamentar cu pensia specială de judecător.

Ajutorul dat de Florin Iordache

Fostul demnitar a făcut cerere de revenire în magistratură în baza modificărilor legilor Justiţiei aduse de Comisia Iordache în Parlament. Începând din octombrie 2018, foştii judecători şi procurori care şi-au încetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridică, avocații, notarii, consilierii juridici, politiştii, grefierii sau executorii judecătoresti cu studii superioare juridice pot reveni în magistratură, dacă au o vechime de specialitate de cel puţin 10 ani. „Concursul” de admitere constă într-un interviu susţinut în faţa judecătorilor din CSM.

Ca parlamentar ales din partea PDSR, Achim a luat cuvântul de 3 ori în patru ani. CV-ul său de pe Camera Deputaților arată doar că a absolvit Facultatea de Drept din București și că este avocat în baroul Olt.

Cazul Achimescu este identic cu o altă cerere de revenire în funcția de judecător susținută de avocata Claudia Gherbovan Silinescu care, după 23 de ani de avocatură a cerut să redevină judecător, funcție în care a stat fix 7 luni, după care s-a pensionat cu o pensie echivalentul a 3300 de euro pe lună. De altfel, Achimescu și Gherbovan au fost colegi de complet la Tribunalul Ilfov.

Păcăliți de două ori, judecătorii din CSM au propus modificarea legii, astfel încât cei care doresc să redevină magistrați să fie obligați să rămână în funcții cel puțin 5 ani, cerere care a fost trimisă ministerului Justiției în aprilie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here