Stelian Ion, despre modificarea Codului Penal: Este foarte posibil să se întâmple ceea ce nici Ordonanţa 13 nu a reuşit, foarte mulţi infractori să scape de dosare

Foto: INQUAM/OCtav Ganea

Deputatul USR Stelian Ion a declarat, luni, despre modificarea Codului Penal în acord cu deciziile CCR, în privinţa dispoziţiilor ce reglementau modul de întrerupere a prescripţiei răspunderii penale, că actuala coaliţie PSD-PNL refuză procedură de urgenţă, pentru a scăpa infractorii de dosare. ”Este o situaţie extrem de gravă şi coaliţia de guvernare nu îşi asumă rezolvarea ei”, acuză spus Stelian Ion, arătând că a depus în Parlament un proiect de lege, săptămâna trecută, şi mai există un proiect aflat pe circuitul parlamentar, blocat, care aşteaptă doar o voinţă politică, relatează News.ro.

”Din păcate, situaţia din justiţie este explozivă, după anii trecuţi, când au fost foarte multe încercări de a scăpa infractori de dosarele penale, în urma unei decizii a CCR, pronunţată săptămâna trecută, care urmează să fie motivată şi publicată din clipă în clipă este foarte posibil să se întâmple ceea ce nici Ordonanţa 13 nu a reuşit, şi anume foarte mulţi infractori să scape de dosarele penale”, a spus Stelian Ion, la Parlament, după ce Curtea Constituţională a decis că dispoziţiile art. 155 alin. (1) din Codul Penal – dispoziţii ce reglementau modul de întrerupere a prescripţiei răspunderii penale – sunt neconstituţionale.

El a precizat că nu se referă doar la ”infracţiunile comise de gulerele albe, de corupţie, ci şi la infracţiuni cu violenţă, dintre cele mai grave, din zona criminalităţii organizate şi a traficului de persoane, trafic de armă, etc.

”Este o situaţia extrem de gravă şi coaliţia de guvernare nu îşi asumă rezolvarea ei”, a mai spus Stelian Ion, arătând că a depus în Parlament un proiect de lege, săptămâna trecută, şi mai există un proiect aflat pe circuitul parlamentar, blocat, care aşteaptă doar o voinţă politică, un semn de la coaliţie pentru a fi trecut prin vot.

Fostul ministru a menţionat că nu ştie care sunt motivele pentru care nu se doreşte acest lucru. ”Bănuim că este acelaşi interes de a-i scăpa pe infractori şi cei care au putere de decizie le e convenabilă această situaţie”, a mai spus Stelian Ion.

Stelian Ion a condamnat atitudinea ministrului Cătălin Predoiu, care ”din discuţiile din comitetul liderilor, înţelege că pregăteşte o Ordonanţă de urgenţă”.

”Ar fi foarte grav, pentru că nu ar face decât să se vulnerabilizeze proiectul”, a spus Stelian Ion, precizând că există riscul să fie declarată neconstituţională.

Parchetul General a transmis, vineri, că aspectul legat de neconstituţionalitatea art. 155 alin. (1) din Codul Penal, dispoziţii ce reglementau modul de întrerupere a prescripţiei răspunderii penale, poate fi uşor remediat, dar ”intervenţia unei discontinuităţi a normei va avea unul dintre cele mai grave efecte ale unei decizii CCR”. Instituţia precizează că, dacă neconstituţionalitatea va antrena încetarea efectelor art. 155 Cod penal, efectele vor fi majore, cu aplicabilitate pentru aproape orice fel de infracţiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here