Streinu-Cercel: În România circulă o „formă mai complicată” a coronavirusului / Există însă și o veste bună

adrian streinu cercel
Foto: universul.net

Profesorul Adrian Streinu-Cercel spune că în România circulă o formă „mai complicată” a coronavirusului, similară celei din Italia, și că afectează în mod special bărbații. De asemenea, doctorul susține că până la 10% dintre cazurile grave rămân cu sechele, adăugând însă că cei mai mulți dintre cei infectați se vindecă fără sechele.

„Sunt două forme ale coronavirusului, una mai ușoară și una mai complicată. Evident, în Italia este forma mai complicată, L, care este și în România. Băbații sunt mai expuși decât femeile. În principal, plămânul este afectat de acest virus şi în mod secundar celelalte organe. (…) Pentru a funcţiona avem nevoie ca toate organele să fie oxigenate la valori maximale, iar această oxigenare a organelor interne se produce cu ajutorul plămânului. Plămânul este cel care permite accesul oxigenului în alveole (…) şi din păcate acest virus nu face altceva decât dezlipeşte pneumocitele, celulele care sunt specifice plămânului, de pe membrana bazală şi practic fără pneumocite nu se poate face acest transfer de gaze, practic omul se sufocă văzând cu ochii. Şi atunci în terapie intensivă noi intervenim cu un aparat de ventilaţie special, plus suport respirator de plămân artificial şi practic scoatem sângele din organismul pacientului, îl trecem prin nişte filtre şi pe urmă în reintroducem oxigenat, evident că aceste proceduri se fac cu nişte costuri care sunt uriaşe, dar reuşim să salvăm vieţi”, a declarat Adrian Streinu-Cercel la Antena 3.

Profesorul a subliniat  că plămânii pot rămâne cu „o serie de sechele”, pentru că vindecarea se face cu cicatrici, iar rezistenţa pacientului la efort este posibil să „se reducă dramatic”. Mai mult, spune Streinu-Cercel, unii pacienţi pot rămâne dependenţi de aparate de oxigenare, calitatea vieţii în cazul lor fiind „mult redusă”.

„Foarte multe persoane, respectiv majoritatea se vindecă cu restitutio ad integrum, asta înseamnă cu refacerea în totalitate a structurii”, a precizat medicul.

Medicul a spus, de asemenea, că pe teritoriul României circulă în prezent peste 300 de virusuri cu tropism respirator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here