Streinu-Cercel vrea anchete epidemiologice mai agresive. „Nu ar trebui să vedem pe nimeni pe stradă fără mască”

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Medicul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institului „Matei Balș”, susține că în momentul de față toată lumea ar trebui să poarte mască, de dimineață și până seara, pentru că virusul există pretutindeni.

„Toată lumea ar trebui să poarte mască de dimineață și până seara. Nu ar trebui să vedem pe nimeni pe stradă fără mască. Virusul se găsește în atmosferă, pe stradă, mai ales unde sunt zone ultra circulate și sunt mașini în trafic. Vă dați seama că acele mașini ridică pur și simplu în aerul pe care noi îl respirăm o serie de particule care unele dintre ele sunt contaminate și cu SARS-CoV-2”, a spus Adrian Streinu-Cercel, duminică seară, la Antena 3.

„Trebuie să înțelegem că masca este cea care ne protejează, cu o singură condiție: să acopere și gura și nasul și să fie purtată tot timpul. Dacă o astfel de mască se umezește, ea evident că trebuie să fie schimbată dar și schimbarea asta nu trebuie să fie făcută alandala. Masca respectivă trebuie să fie pusă într-un coș și de acolo să poată fi dusă în așa fel încât să nu mai intre în contact cu mediul înconjurător pentru că dacă o mască este aruncată la un coș de gunoi pe stradă sau aruncată pe jos și este și contaminată vă dați seama că de acolo virusul pleacă, pentru că nu-l ține nimic să stea pe mască”, a mai precizat managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Potrivit acestuia, anchetele epidemiologice trebuie să fie mult mai agresive pentru a putea identifica asimptomaticii.

„Aceștia nu știu că sunt bolnavi, nu poartă nici mască și ca atare pot să transmită fără niciun fel de problemă”, a spus medicul.

„În momentul în care o persoană respiră și îl eliberează în aer, virusul pleacă cu circa 7 metri pe secundă. De aici nevoia de distanțare fizică și obligativitatea de purtare a măștii. Chiar dacă sunt la o distanță de 2 metri, distanța de 2 metri nu mă protejează dacă eu nu am o mască care să mă protejeze de pătrunderea virusului”, a mai precizat Streinu-Cercel.


2 COMENTARII

  1. Zau?Daca spunea dl.Nasta acest lucru ,era normal sa-l ascultam,dar pe tovarasul pesedist cercel ,cel cu mesajele tampite gen:”spirtul nu e de niciun folos”,”virusul asta e o gripa mai usoara,se va stinge in curand”,sau ,dupa cum am auzit pe doctorul Serban Bubenek,seful sectiilor ATI pe tara, ca” sa ne tratam cu ciorba”?!?Nu mai prezinta incredere,la fel ca toti medicii de casa ai ciumei rosii!!

  2. Oricum vad multa lume ,mai ales batrani dar si tineri si mai putin tineri cu masca afara demult,inca din iulie,cand a crescut rata infectarilor ,aici in Bucuresti,cel putin…Asa ca,cei cu responsabilitate nu au asteptat pe streinu cercel sa dea sfaturi autoritatilor,mai ales ca nu i-am auzit parerile savante atunci cand colegii sai de partid,ciumatii rosii ,puneau pe sluga renata weber sa ceara „eliberarea” bolnavilor de covid din spitale,ca erau tratati cica,ca puscariasii!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here