Studiu de caz. Agenții Chinei, infiltrați la vârf: „Operează cu impunitate, culeg informații, își extind influența”

Sursa: The Australian. Daniel Andrews și Nancy Yang

Un oficial al echipei guvernamentale a lui Daniel Andrews, premierul statului australian Victoria, are legături la cele mai înalte niveluri ale Departamentului Frontului Unit al Muncii din Partidul Comunist Chinez, iar recent, a postat o articole și videoclipuri din care reiese că noul coronavirus a fost creat de SUA și transportat în China de armata americană, scrie The Australian.

Comentariile lui Nancy Yang, care din 2013 a lucrat pentru parlamentarii guvernului Andrews, vin într-un moment în care statul Victoria încearcă să-și apere decizia de a lua parte la proiectul chinez Belt and Road Initiative, în pofida opoziției guvernului federal și a Departamentului Afacerilor Externe și Comerț.

În martie, Yang, care lucrase și ca ofițer de viză pentru consulatul chinez de la Melbourne, a postat un articol pe pagina ei de Facebook, sub titlul: „Un oficial chinez sugerează că de vină pentru focar este armata SUA”. Și cu comentariul: „SUA sunt datoare cu o explicație”.

Ulterior, ea a postat clipuri YouTube amuzante cu teorii ale conspirației, legat de responsabilitatea americanilor pentru COVID-19. Una dintre postări: „CONSPIRAȚIA Coronavirus – A venit COVID-19 din America?”

Fostul ministru, Andre Haermeyer, a comentat postarea doamnei Yang, spunând: „Nancy, China nu este de vină pentru virus, dar dictatura de la Beijing este de vină pentru că a mințit Organizația Mondială a Sănătății și a persecutat medicii care au făcut dezvăluiri”.

„Dacă și-ar fi petrecut timpul încercând imediat să stăvilească virusul, mai degrabă decât să-l acopere, răspândirea ar fi fost limitată la regiunea de origine și nu am mai fi avut mii de morți în China și în întreaga lume”, a postat el, în zona de comentarii; nu a primit niciun răspuns de la Yang.

Dar cine este Nancy Yang și care sunt conexiunile ei

Doamna Yang, scrie The Australian, a fondat în 2006 Melbourne Chinese Youth United Association (MCYUA), apropiată de Frontul Unit. Până în 2016, a fost președinta organizației.

Alături de Marti Mei, consilierul principal pe China al premierului Daniel Andrews, doamna Yang este, de asemenea, membru al comitetului Consiliului Comunității Chineze din Australia (Victoria). Acest comitet a fost descris de către expertul în pe spațiul chinez, Clive Hamilton, drept „cea mai importantă organizație a Frontului Unit din Victoria”. Departamentul Frontului Unit al Muncii este principala rețea de influență și acțiune externă a Partidului Comunist Chinez.

În rolul său de președinte MCYUA și în timpul petrecut la consulatul chinez, Nancy Yang a fost organizatoarea unui miting cu ocazia predării Torței Olimpice, în 2008. Cu acea ocazie, mii de studenți chinezi din întreaga Australie au aduși cu autobuzele în capitala țării, Canberra, pentru a se implica în ceea ce profesorul Hamilton a descris drept cel mai „zgomotos, intimidant și uneori violent” protest împotriva tibetanilor și a susținătorilor acestora.

MCYUA are un „departament de propagandă” și încearcă să „organizeze (membrii) pentru a servi patria în diferite forme”.

Într-o postare pe blog, Nancy Yang a scris despre întâlnirea cu Liu Yangdong, șeful Frontului Unit, în timpul unei călătorii efectuate în 2007 la Beijing pentru a participa la un forum al „Asociației Bursierilor din Vest”. În acea postare, Yang arată că le-a declarat jurnaliștilor următoarele: „Oricât de lungă este umbra copacului, rădăcinile întotdeauna vor fi înfipte în pământ; indiferent unde ne aflăm, vom avea mereu grijă de patria-mamă”.

Profesorul Hamilton consideră „extraordinare” comentariile lui Nancy Yang, în calitatea ei de membru al echipei guvernamentale a premierului Andrews: „Sunt chiar extraordinare… Este o activistă deșănțată a Frontului Unit, unul dintre cei care operează în Parlamentul statului Victoria. Ei operează cu impunitate, culegând informații, extinzându-și influența. Cel mai alarmant e că o vedem în influența asupra lui Daniel Andrews, după cum o reflectă acordul Belt and Road”.

Ca răspuns la întrebări detaliate despre mesajele de socializare ale doamnei Yang și legăturile cu Frontul Unit, o purtătoare de cuvânt a guvernului Andrews a declarat: „(Ea) aduce o contribuție deosebită comunității sale locale. Nu avem alte comentarii”. Nancy Yang nu a răspuns la întrebări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here