Studiu: Evreii, îngrijoraţi de valul în creştere al antisemitismului în Europa pe fondul conflictului din Orientul Mijlociu

Evreii sunt “mai îngrijoraţi ca niciodată în Europa” de “valul în creştere al antisemitismului”, deoarece conflictul din Orientul Mijlociu subminează eforturile conduse de UE, potrivit unui amplu sondaj european publicat joi, citat de AFP, potrivit Agerpres.ro.

Conform acestui raport al Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale (FRA), cu sediul la Viena, în Austria, “96% dintre ei” s-au confruntat cu acest lucru “online” sau în viaţa lor de zi cu zi în cele 12 luni anterioare sondajului.

O majoritate covârşitoare consideră că “situaţia s-a înrăutăţit în ultimii ani”, scrie preşedinta sa, Sirpa Rautio, în preambul, chiar dacă au fost chestionaţi “înainte de atacurile Hamas din octombrie 2023 şi de războiul din Gaza”.

În acest context tensionat, 76% dintre evrei au spus că “ocazional îşi ascund identitatea” în Europa, a deplâns ea. Acest lucru este valabil în special în Franţa, unde 83% dintre ei fac acest lucru.

De la escaladarea dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, situaţia s-a înrăutăţit, potrivit informaţiilor colectate “cel mai recent de la douăsprezece organizaţii ale comunităţii evreieşti”.

“Consecinţele conflictului erodează progresele obţinute cu greu” şi observate după adoptarea primei strategii a UE de combatere a antisemitismului în 2021, cu o “înmulţire dramatică” a incidentelor.

În Franţa, 74% dintre evrei consideră că acest conflict are un impact asupra sentimentului lor de insecuritate, cea mai mare rată dintre ţările chestionate, unde 62% se simt astfel în medie, comparativ cu doar 9% în Ungaria.

FRA, agenţie a UE, a propus un chestionar online în perioada ianuarie-iunie 2023 pentru aproape 8.000 de evrei, cu vârsta de 16 ani sau mai mult, care trăiesc în 13 state care găzduiesc 96% din populaţia evreiască a blocului comunitar.

Acesta este al treilea sondaj pe această temă, după cele din 2013 şi 2018.

Conform constatărilor sale, “stereotipul negativ” prin care evreii sunt acuzaţi că “deţin puterea şi controlează finanţele şi mass-media” este cel mai frecvent utilizat, urmat de “negarea dreptului ca Israelul să existe ca stat”.

În 4% dintre cazuri, respondenţii au declarat că au suferit atacuri fizice antisemite, în creştere de la 2% în 2018. Iar 60% dintre ei consideră că eforturile guvernului lor de a combate antisemitismul nu sunt suficient de importante.

În detrimentul activităţilor lor, organizaţiile evreieşti se află sub o povară financiară din ce în ce mai mare pentru a-şi asigura securitatea, pe care adesea trebuie să o gestioneze singure.

EFE: Aproximativ 3.600 de soldaţi israelieni care au luptat în războiul din Fâşia Gaza suferă de stres post-traumatic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here