Studiu: Schimbările climatice au mărit cu cel puţin 20% probabilitatea producerii unor inundaţii mortale în Europa Occidentală

Sursa: Pixabay

Schimbările climatice au mărit cu cel puţin 20% probabilitatea producerii unor inundaţii mortale în Europa Occidentală, de tipul celor care au avut loc în iulie în Germania şi Belgia, potrivit unui studiu publicat de consorţiul ştiinţific World Weather Attribution (WWA), transmite Reuters, preluat de News.ro.

Volumul ploilor a fost amplificat la rândul său de schimbările climatice. O zi cu ploaie poate fi acum cu 19% mai intensă în regiune decât ar fi fost dacă temperaturile la nivel global nu ar fi crescut cu 1,2 grade Ceşsius peste temperaturile preindustriale, potrivit cercetării.

„Cu siguranţă vom vedea mai multe de acest fel într-un climat încălzit”, a declarat co-liderul grupului, Friederike Otto, cercetător în domeniul climei la Universitatea din Oxford.

”Vremea extremă este mortală”, a spus Otto, amintind că a contactat de urgenţă pe membrii familiei care locuiesc în zonele afectate pentru a se asigura că sunt în siguranţă atunci când inundaţiile au lovit”.

Având în vedere că evenimentele meteorologice extreme au dominat ştirile din ultimii ani, oamenii de ştiinţă au fost supuşi unei presiuni crescânde pentru a determina exact în ce măsură sunt de vină schimbările climatice.

Numai în ultimul an, cercetătorii au descoperit că seceta din SUA, un val de căldură mortal din Canada şi incendiile sălbatice din Arctica Siberiană au fost agravate de o atmosferă care se încălzeşte.

Precipitaţiile produse în Europa 12-15 iulie au declanşat inundaţii care au măturat case şi linii electrice şi au provocat moartea a peste 200 de oameni, mai ales în Germania.

Zeci de oameni au murit în Belgia şi mii de oameniau fost, de asemenea, forţaţi să-şi părăsească casele în Olanda.

”Faptul că oamenii îşi pierd viaţa într-una dintre cele mai bogate ţări din lume este cu adevărat şocant”, a declarat omul de ştiinţă în domeniul climei Ralf Toumi, de la Institutul Grantham, Imperial College London, care nu a fost implicat în studiu.

Deşi inundaţiile au fost fără precedent, cei 39 de oameni de ştiinţă ai WWA au descoperit că tiparele locale de precipitaţii variază foarte mult. Aşa că şi-au efectuat analiza într-o zonă mai largă care acoperă părţi din Franţa, Germania, Belgia, Olanda, Luxemburg şi Elveţia.

Ei au folosit înregistrări meteo locale şi simulări pe computer pentru a compara evenimentul de inundaţii din iulie cu ceea ce s-ar fi putut aştepta într-o lume neafectată de schimbările climatice.

Deoarece aerul mai cald reţine mai multă umiditate, ploile de vară din această regiune sunt acum cu 3-19% mai abundente decât fără încălzirea globală, au descoperit oamenii de ştiinţă.

Şi evenimentul în sine a fost de 1,2 până la 9 ori – sau de la 20% la 800% – mai probabil să se producă.

Acea gamă largă de incertitudine a fost parţial explicată de lipsa înregistrărilor istorice, a explicat WWA, şi înrăutăţită de inundaţiile care au distrus echipamentele care monitorizau condiţiile râului.

Cu toate acestea, ”studiul confirmă faptul că încălzirea globală a jucat un rol important în dezastrul inundaţiilor”, a declarat Stefan Rahmstorf, om de ştiinţă şi oceanograf la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic, care nu a fost implicat în studiu.

Robert D. Kaplan: De ce America își poate reveni după eșecuri precum Afganistan și Irak

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here