SUA ameninţă Belarusul cu sancţiuni dacă nu eliberează peste 300 de deţinuţi politici

Sursa: Twitter

Statele Unite ameninţă Belarusul cu reimpunerea unor sancţiuni vizând nouă întreprinderi publice, în cazul în care Minskul nu eliberează persoanele arestate în reprimarea manifestaţiilor în favoarea democraţiei, relatează AFP, preluată de News.ro.

Washingtonul a interzis orice tranzacţii cu aceste societăţi petrochimice şi industriale – inclusiv holdingul petrolier Belneftekhim -, în urma unor alegeri contestate în 2006.

Trezoreria americană a suspendat aceste sancţiuni în 2015 şi a salutat, atunci, anumite progrese, însă Guvernul american a avertizat miercuri că această suspendare ar putea să nu mai fie prelungită la următorul termen, la 24 aprilie.

”Din nefericire, constatăm că situaţia drepturilor omului s-a degradat, probabil mai mult ca niciodată în istoria Belarusului independent, iar în prezent sunt încarceraţi peste 300 de deţinuţi politici”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american Ned Price.

Washingtonul cere autorităţilor de la Minsk ”să elibereze toţi deţinuţii politici”, dacă vor să evite rempunerea acestor sancţiuni.

Opoziţia din Belarus contestă realegerea lui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, în alegerile prezidenţiale din august, pe care le denunţă drept frauduloase.

Însă contestarea care a zguduit ţara anul trecut a slăbit din cauza unei reprimări constante, orchestrată de către putere.

În pofida unor sancţiuni europene şi americane care-l vizează pe Aleksandr Lukaşenko şi oficiali de rang înalt din Guvernul său, liderul de la Minsk, susţinut de către Rusia, nu a dat niciun semn de deschidere şi evocă vagi revizuiri ale Constituţiei, însă fără să stabilească un calendar sau să prezinte aceste modificări constituţionale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here