SUA îi vor evacua pe afganii care au ajutat armata americană în timpul războiului

Administraţia Biden va începe în această lună zborurile pentru evacuarea afganilor care au ajutat forţele americane şi pe cele ale coaliţiei NATO în timpul celui mai lung război al Americii, a declarat miercuri un oficial de rang înalt al Casei Albe, transmite CNBC, preluat de News.ro.

Evacuarea va fi coordonată de Departamentul de Stat, al Apărării şi al Securităţii Interne.

„Pentru securitatea operaţiunii, nu vom oferi detalii suplimentare referitoare la plecarea zborurilor, dar vom respecta angajamentul preşedintelui să începem zborurile în această lună”, a spus oficialul.

Efortul comun al agenţiilor, numit Operation Allies Refuge (Operaţiunea Refugiaţii Aliaţi), urmează îngrijorărilor exprimate la Capitol Hill şi în alte părţi, dacă Departamentul de Stat poate procesa peste 10.000 de vize speciale de imigranţi pentru afganii eligibili, înainte de retragerea trupelor care mai sunt în Afganistan.

În timp ce talibanii avansează rapid pe câmpul de luptă, există îngrijorări că afganii care au ajutat forţele americane şi ale NATO vor fi persecutaţi.

În aprilie, Biden a ordonat retragerea completă a aproximativ 3.000 de soldaţi americani din Afganistan până la 11 septembrie, încheind efectiv cel mai lung război al Americii.

Săptămâna trecută, Biden a prezentat o cronologie actualizată şi a spus că misiunea militară americană în Afganistan se va încheia până pe 31 august.

„Nu am fost în Afganistan pentru a construi naţiunea. Depinde de afgani să ia decizii cu privire la viitorul ţării lor”, a declarat Biden joi într-o remarcă la Casa Albă.

Într-un alt sfârşit simbolic al celui mai lung conflict militar din America, secretarul Apărării Lloyd Austin şi preşedintele şefului statului major general general Mark Milley l-au întâlnit pe generalul armatei Scott Miller, fostul comandant al SUA în Afganistan, miercuri dimineaţă, la baza comună Andrews.

Miller, ultimul comandant de patru stele al Americii care a servit pe teren în Afganistan, a renunţat luni la rolul său, la aproape trei ani după ce a preluat comanda războiului.

Marţi, Pentagonul a declarat că a finalizat mai mult de 95% din întregul proces de retragere.

Cea mai agresivă grupare de ransomware din lume a dispărut peste noapte. Cine a eliminat-o?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here