Lovitură dură pentru UE: administraţia Trump a anunţat tarife de 25% pentru produse ca vinul franţuzesc, brânza italiană şi whisky-ul scoţian din malţ, dar a exceptat vinul italian, pastele şi uleiul de măsline, în urma deciziei Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) într-un caz referitor la subvenţiile ilegale de care a beneficiat constructorul de avioane Airbus din partea Uniunii Europene, care permit SUA să impună tarife importurilor din UE, transmite Reuters, citată de news.ro.

Reprezentantul pentru Comerţ al Statelor Unite a publicat o listă de sute de produse europene care vor fi supuse unor noi tarife, între acestea aflându-se fursecurile, salamul, untul și iaurtul. Dar în unele cazuri aceste vor fi impuse doar anumitor ţări, cum este cazul componentelor pentru camere video din Germania şi păturilor din Marea Britanie.

Lista include pulovere, produse din caşmir şi îmbrăcăminte din lână fabricate în Marea Britanie, măsline din Franţa şi Spania, cârnaţi de porc şi alte produse din carne de porc fabricate în UE, cu excepţia şuncii, şi cafea din Germania.

Noile tarife vor intra în vigoare pe 18 octombrie.

Biroul Reprezentantului pentru Comerţ al SUA a anunţat că ”va reevalua continuu aceste tarife, pe baza discuţiilor cu UE” şi că aşteaptă începerea de discuţii pentru rezolvarea conflictului.

Totuşi, unele alimente italiene – brânzeturile Parmesan Reggiano, Romano şi Provolone – sunt supuse tarifelor, ca şi fructele, scoicile şi iaurtul.

Tarife vor fi aplicate şi componentelor pentru camere video, cuptoarelor cu microunde industriale, cărţilor tipărite, biscuiţilor dulci şi napolitanelor din Germania şi Marea Britanie.

Principala ţintă a tarifelor americane sunt avioanele Airbus fabricate în UE, care riscă tarife de 10%, iar acestea ar putea afecta operatori aerieni americani precum Delta, care au comandat avioane de ordinul miliardelor de dolari.

Între produsele UE care au fost scutite includ ciocolata, uleiul de măsline din Grecia, Franţa şi Portugalia,elicopterele, peştele congelat, vinurile spumante.

Phil Marfuggi, preşedinte şi director general al Ambriola, divizie a Auricchio, unul dintre cei mai mari producători de brânză din Italia, a declarat că tarifele de 25% sunt mai mici decât cele de 100% cu care ameninţa Trump, dar se adaugă tarifelor de 10%-15% plătite deja pentru specialităţile de brânză.

Marfuggi, care este şi preşedinte al Asociaţiei Importatorilor Americani de Brânzeturi, a scus că firma sa va suporta costuri suplimentare de până la 70.000 de dolari pentru fiecate 12 containere care vor sosi în porturile americane după 18 octombrie, dar nu va fi acordată o perioadă de graţie.

Robert Tobiassen, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Importatorilor de Băuturi, a spus că noile tarife aplicate pentru whisky, lichioruri şi vinul provenit din unele state UE vor afecta grav pe cei 12.000 de importatori americani.

Aceste tarife vor devasta, poate chiar distruge multe afaceri de familie mici şi mijlocii care importă aceste produse din EE”, a spus Tobiassen.

Sursa foto: Pexels

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here