Faimoasa marmotă Phil, din orăşelul Punxsutawney, statul american Pennsylvania, a fost scoasă duminică din vizuina ei, dar nu şi-a văzut umbra, ceea ce, potrivit tradiţiei, înseamnă că primăvara este aproape, informează dpa şi EFE.

„Pentru că nu-mi văd umbra, primăvara degrabă va veni, este o certitudine”, a „anunţat” Phil, conform „predicţiei” sale, tipărită pe un sul şi citită cu voce tare în faţa unei mulţimi entuziaste, scrie Agerpres.

Potrivit tradiţiei care datează din 1887, dacă Phil îşi vedea umbra, ar fi însemnat că mai urmau încă şase săptămâni de iarnă.

Totuşi, comentează dpa, marmota de circa 10 kilograme nu are o rată prea bună a predicţiilor, specialiştii în domeniul climei din SUA apreciind că rata de succes a lui Phil este de circa 40%.

Şi anul trecut Phil a prezis o primăvară timpurie, însă temperaturile în februarie şi martie s-au situat sub media anuală în zona continentală a SUA, potrivit unei analize a Centrului Naţional de Informaţii Meteorologice, notează şi EFE.

În fiecare an, la 2 februarie, mii de persoane se trezesc cu noaptea în cap pentru a sărbători Ziua marmotei pe Gobbler’s Knob, un deal la periferia orăşelului Punxsutawney. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here