SUA | Prețurile de consum cunosc cea mai mare creștere după 1982

Sursa: Pixabay

Preţurile de consum din SUA au înregistrat în noiembrie cea mai mare creştere după 1982, de 6,8% în termeni anuali, şi de 0,8% faţă de luna anterioară, potrivit datelor publicate vineri de Rezerva Federală, evoluţie care exercită presiuni asupra redresării economice şi măreşte miza pentru politica monetară relaxată a Rezervei Federale, transmite CNBC, preluat de News.ro.

Excluzând preţurile volatile ale alimentelor şi energiei, indicele preţurilor de consum a urcat cu 0,5% faţă de luna octombrie şi cu 4,9% faţă de intervalul similar al anului 2020, creştere care este la rîndul ei cea mai mare după jumătatea anului 1991.

Dow Jones estima o creştere de 6,7% pentru indicele preţurilor de consum şi de 4,9% pentru inflaţia core.

Preţurile energiei au crescut cu 33,3% faţă de noiembrie 2020, din care cu 3,5% în noiembrie. Preţul benzinei a avansat cu 58,1%.

Preţurile alimentelor au urcat cu 6,1% în termeni anuali, iar cele ale automobilelor second hand au urcat cu 31,4%, după o creştere de 2,5% luna trecută.

Potrivit Departamentului Muncii, creşterile preţurilor alimentelor şi energiei sunt cele mai rapide în termeni anuali din ultimii 13 ani.

Pieţele au reacţionat pozitiv la acest raport, indicii bursieri evoluând în creştere, iar randamentele obligaţiunilor guvernamentale în scădere. Unii economişti consideră că raportul ar putea indica ăn continuare o inflaţie de peste 7%.

Vrea Rusia cu adevărat să invadeze Ucraina? – analiză AFP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here