Subalternul preferat al dictatorului. Omul către care Putin se întoarce mereu, indiferent de situație și inclusiv pe timp de război

Viceprim-ministrul Marat Husnullin, explicându-i lui Vladimir Putin ce succese au obținut constructorii în restaurarea Podului Crimeei / Mihail Mețel / TASS

În anii 2010, Marat Husnullin aproape că a reconstruit orașul Moscova. Astăzi, și-a croit drum ca supraveghetor al „restaurării” teritoriilor ucrainene anexate de Rusia. Jurnalistul Andrei Perțev explică, pentru Meduza (în rusă – AICI, în engleză – AICI), cum acest funcționar din domeniul construcțiilor, provenit din Tatarstan, a dobândit o poziție valoroasă în guvernul federal și în special în cercul subalternilor de încredere ai lui Vladimir Putin.

Luna trecută, la începutul lunii septembrie, Vladimir Putin a inaugurat o nouă secțiune a autostrăzii „Vostok” care leagă Moscova de Kazan. „Permisiunea dată… Să mergem”, a spus președintele, zâmbind. La ceremonie i s-a alăturat și viceprim-ministrul Marat Husnullin, care supraveghează proiectele de construcție pentru guvernul federal. Acesta a remarcat în grabă și servil că autostrada nu ar fi fost posibilă fără Putin, atribuindu-i președintelui „toate soluțiile comprehensive” necesare „pentru a construi o astfel de frumusețe de autostradă!”.

O sursă apropiată administrației prezidențiale a declarat pentru Meduza că festivitatea de inaugurare a autostrăzii lui Putin a fost organizată ca un eveniment de campanie. În realitate, ceremonia avusese loc cu doar câteva zile înaintea alegerilor pentru guvernator din regiunea Nijni Novgorod (unde a fost construită noua secțiune de autostradă), iar candidatul partidului Rusia Unită, Gleb Nikitin, a câștigat ulterior alegerile cu ușurință. Cu toate acestea, Kremlinul avea deja în vedere o campanie mai mare, spune sursa Meduza, care îl numește pe Marat Husnullin o „figură-cheie” în realegerea lui Putin în primăvara următoare.

Administrația va depinde, se pare, de Husnullin pentru a-i servi drept unul dintre principalii „furnizori de evenimente” înainte de ziua alegerilor. Meduza a scris deja despre planul Kremlinului de a transforma cursa electorală din anul următor într-o „paradă de sărbători” care să celebreze numeroasele „realizări ale Rusiei lui Putin”. Unele dintre aceste festivități vor include inaugurarea a noi elemente de infrastructură, inclusiv de noi secțiuni de autostradă.

Sursele Meduza care sunt la curent cu planurile Kremlinului pentru alegeri spun că Husnullin a devenit „unul dintre subalternii preferați ai lui Putin”. De exemplu, în martie 2023, când președintele a făcut o vizită rapidă, de noapte, în Mariupolul ocupat, Husnullin a fost cel care l-a însoțit pe Putin într-o plimbare prin oraș, lăudând „restaurarea” de către Rusia a unui oraș pe care îl bombardase în multe locuri.

„A venit elicopterul, erau două mașini de escortă și s-a așezat la volan. Chiar și-a ales ruta singur. Nimeni nu se aștepta la asta… Oamenii l-au recunoscut și au început să iasă din apartamentele lor… Așa că totul s-a desfășurat foarte prietenește”, a declarat ulterior Husnullin, descriind turul orașului făcut de Putin.

Sursa: Kremlin

O sursă apropiată cabinetului guvernului federal a declarat pentru Meduza că Putin l-a remarcat pentru prima dată pe Husnullin atunci când acesta superviza Ministerul Construcțiilor din Tatarstan (anterior, Husnullin lucrase pentru companii locale de construcții și fusese deputat în Consiliul de Stat al Tatarstanului).

Cu două decenii în urmă, Putin vizita des Kazan, care și-a sărbătorit împlinirea a un mileniu în 2005, iar în 2013 găzduit Universiada (cunoscută acum sub numele de Jocurile Universitare Mondiale FISU). Când Putin venea în oraș, Husnullin îl conducea pe șantierele de construcții din jurul orașului. „Întotdeauna a știut cum să se prezinte în fața superiorilor săi și să-și evidențieze rolul la cauza comună”, își amintește un cunoscut de lung parcurs și care a lucrat cu Husnullin în Tatarstan.

Sursele Meduza atribuie ascensiunea rapidă în carieră a lui Husnullin acestor întâlniri din Kazan. Până în 2010, el superviza construcțiile din Moscova în calitate de viceprimar al orașului și a intrat și mai des în contact cu Putin ca unul dintre oficialii care au condus renovările Complexului Olimpic Lujniki înaintea Cupei Mondiale FIFA din 2018. În plus, el s-a aflat în prim-plan în crearea parcului urban peisagistic Zariadie din Moscova și în renovarea clădirilor din întregul oraș. Husnullin a fost, de asemenea, implicat în extinderea metroului din Moscova între 2012 și 2019, când metroul a mai adăugat 47 de stații.

Zeci de oameni de afaceri din Tatarstan l-au urmat pe Husnullin la Moscova, unde au ocupat poziții de conducere în sectorul construcțiilor din oraș. O investigație din septembrie 2018, realizată de jurnaliști de la Novaia Gazeta, i-a identificat pe 46 dintre aceștia. De exemplu, fostul adjunct al lui Husnullin de la Ministerul Construcțiilor din Tatarstan, Mars Gazizullin, a devenit managerul companiei de inginerie civilă Mosinjproekt, din Moscova, care a supravegheat extinderea metroului.

În perioada 2011-2018, companii din Tatarstan și firme legate de antreprenori din regiune au câștigat contracte în valoare de aproape jumătate de trilion de ruble în Moscova (aproximativ 5 miliarde de dolari). Reporterii de investigații au descoperit că unele dintre aceste afaceri și proprietarii lor aveau legături cu Husnullin, dar acesta respinge orice acuzație de corupție.

Husnullin nu s-a limitat doar la participarea la astfel de proiecte, ci s-a străduit să se promoveze public în orice fel posibil. O sursă care a lucrat la Primăria Moscovei a declarat pentru Meduza că Husnullin citește presa („chiar și sursele de opoziție”) și canalele de Telegram și încearcă să se asigure că este menționat. De exemplu, în timp ce lucra pentru primar, biroul de presă al lui Husnullin aduna regulat „știri pozitive” despre Moscova și le promova pe Telegram.

Cu toate acestea, el mereu subliniază realizările comune și pune întotdeauna în prim-plan conducerea. „Adică, era primarul, adunci când lucra la Primăria orașului, nu domnul Husnullin. Figura de top trecea întotdeauna înainte; el era doar un bun executant al voinței conducerii. Poate de neînlocuit, însă doar un operator”, spune sursa Meduza.

Această tactică s-a dovedit a fi eficientă. În 2020, Husnullin a ajuns la nivel federal, devenind viceprim-ministru responsabil cu supervizarea proiectelor de construcție. El a anunțat imediat planuri pentru construirea unei rețele de drumuri între regiunile Rusiei și de renovare a locuințelor, în întreaga țară. „Construcția înseamnă mișcare; înseamnă energie”, a spus el în 2021, descriindu sentimentele pe care le are față de slujba sa. „Poți vedea rezultatele muncii tale imediat. Dacă totul merge bine, starea ta de spirit se îmbunătățește instantaneu. Îmi place chiar și mirosul de vopsea, ciment și praf”.

Surse care îl cunosc pe Husnullin spun că acesta nu are „opinii politice speciale”. „El înțelege economia planificată din era sovietică, dar se descurcă și cu piața liberă”, spune sursele, pentru Meduza, adăugând că Husnullin „iubește managementul practic” și ia „subordonarea” foarte în serios: „El înțelege cine este deasupra lui și cine este sub el. Există cu adevărat un cult al personalității în echipa lui”.

O sursă apropiată conducerii filialei din Moscova a partidului Rusia Unită a declarat, pentru Meduza, că Husnullin este „crud, dar eficient”. „Domnul Husnullin este un vizir experimentat din Est”, spune o sursă apropiată Kremlinului. „El știe întotdeauna ce să-i spună Șahului, cum să-i stârnească interesul și cum să-l mulțumească. Pentru președinte, acest stil de comunicare a devenit confortabil în ultima vreme”.

După cum a relatat Meduza în toamna anului 2022, în primele luni ale invaziei din Ucraina Putin își pierduse aproape în totalitate interesul pentru afacerile civile și problemele interne. Chiar și proiectele de construcție dispăruseră din agenda președintelui. În timp ce alții din cabinetul guvernului federal încercau să se țină la distanță de război, Husnullin s-a aruncat cu capul înainte, călătorind regulat în „teritoriile noi” și devenind de facto curatorul Rusiei pentru proiectele de infrastructură de „restaurare” din Ucraina ocupată. Acest lucru, desigur, a captat din nou atenția lui Putin, spune o sursă cu legături în Kremlin.

Astăzi, Husnullin și Ministerul Construcțiilor pe care îl controlează au un rol cheie în alocarea contractelor de construcție ale Rusiei în teritoriile ocupate. Costul total al acestor lucrări este necunoscut, dar autoritățile ruse au estimat că „restaurarea infrastructurii” va necesita cel puțin 1,5 trilioane de ruble (peste 15 miliarde de dolari).

Sursa: Kremlin

O sursă apropiată cabinetului guvernamental rus a declarat, pentru Meduza, că Husnullin înțelege cât de vitală este această lucrare de restaurare pentru Putin și chiar încearcă să depășească așteptările președintelui, stabilind recorduri de viteză și îndeplinind planurile cu asupra de măsură. De exemplu, Husnullin a fost oficialul care a raportat finalizarea anticipată a reparațiilor la prețiosul Pod Crimeea, deteriorat de o bombă în octombrie 2022. Husnullin a declarat, de asemenea, că „oamenii se întorc în Mariupol” datorită eforturilor autorităților ruse (are grijă să nu sublinieze asediul care provocase exodul și devastase orașul).

Putin l-a lăudat pe Husnullin de mai multe ori. Cu liniile frontului din Ucraina înghețate în multe locuri, președintele „se satură treptat de subiectele militare” și își recapătă interesul pentru afacerile interne, spun surse apropiate Kremlinului. „A devenit important să i se dovedească [Occidentului] că economia rezistă și totul merge ca înainte”, au explicat sursele Meduza. „Construcții, drumuri și poduri – aceasta este treaba pe care o înțelege. Îi aduce aminte de vremurile bune de altădată”.

O sursă cu legături în guvernul Rusiei spune că Husnullin „știe ce face”, dar asta nu înseamnă că nutrește ambiții specifice de carieră. „El doar știe cum să crească”, a declarat sursa Meduza. „Dar știe că șeful nu apreciază când cutare articulează un scop clar și apoi îl atinge. Președintele știe mai bine unde și pentru ce este nevoie. Dacă îi spun să preia funcția de prim-ministru, o va face. Va fi bucuros să o facă. Dar ar fi greșit să spunem că lucrează pentru a deveni premier”.

Un jurnalist din Tatarstan, care a discutat cu Meduza sub protecția anonimatului, și-a amintit că nu demult circulau zvonuri despre posibila revenire a lui Husnullin în regiune, de data aceasta ca lider. Dar această șansă pare să fi dispărut odată cu „anul zero” al mandatului actualului lider, Rustam Minnihanov. O sursă apropiată guvernului federal a declarat, pentru Meduza, că ideea ca Husnullin să se întoarcă în Tatarstan este exclusă. „El acum cântărește mai mult decât întreaga republică”. >>

„Închide-i gura sau veți fi cu toții împușcați”. Forțele ruse de ocupație au transformat Melitopol în „cea mai mare închisoare din Europa”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here