Summit BRICS: Preşedintele sud-african acuză Israelul de ”crime de război” şi ”genocid” în Gaza

Sursa foto: Facebook

Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a acuzat marţi Israelul de ‘crime de război’ şi ‘genocid’ în Gaza, cerând o încetare a focului ‘imediată şi completă’, în deschiderea unui summit extraordinar în format virtual al grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) cu privire la acest conflict, transmite AFP, citată de Agerpres.

‘Pedepsirea colectivă a civililor palestinieni prin folosirea ilegală a forţei de către Israel este o crimă de război’, a declarat Ramaphosa în deschiderea reuniunii.

‘Refuzul deliberat de a le furniza medicamente, carburant, alimente şi apă locuitorilor din Gaza echivalează cu un genocid’, a mai spus preşedintele sud-african.

‘Cerem imediat comunităţii internaţionale să convină acţiuni urgente şi concrete pentru a pune capăt suferinţelor în Gaza şi a deschide calea pentru o rezolvare justă şi paşnică a acestui conflict’, a pledat Ramaphosa, prezentând o listă a acestor acţiuni propuse.

În plus faţă de o încetare a focului ‘imediată şi completă’, el a cerut desfăşurarea unei forţe rapide a Naţiunilor Unite, ‘cu mandat de a supraveghea încetarea ostilităţilor şi de a proteja civilii’.

Pretoria anunţase luni convocarea acestei reuniuni extraordinare a BRICS, grup care militează mai ales pentru un echilibru mondial mai incluziv, mai puţin influenţat de Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Conform anunţului, la reuniune urmau să participe şi să ia cuvântul şefii celorlalte state BRICS, precum şi liderii ţărilor invitate, la summitul din august de la Johannesburg, să se alăture în ianuarie grupului: Arabia Saudită, Argentina, Egipt, Etiopia, Emiratele Arabe Unite şi Iran.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va participa şi el la reuniune, la finalul căreia liderii ‘ar urma să adopte o declaraţie comună cu privire la situaţia din Orientul Mijlociu, în particular la Gaza’.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here