Summitul NATO: China spune că Alianța exagerează „teoria amenințării chineze”, acuzând-o de „mentalitate de război rece”

Sursa: flickr
Beijingul a acuzat marţi NATO că exagerează „teoria ameninţării chineze”, a doua zi după summitul Alianţei Nord-Atlantice, care a făcut referire la o „provocare sistemică” reprezentată de regimul comunist, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Într-un comunicat, ambasada Chinei pe lângă UE a acuzat NATO că dă dovadă de o „mentalitate de război rece” şi că încearcă să „creeze artificial confruntări”.

Luni, la încheierea summitului de la Bruxelles, liderii ţărilor NATO şi-au manifestat preocuparea faţă de Rusia, dar şi faţă de China.

„Ambiţiile declarate ale Chinei şi comportamentul ei hotărât reprezintă provocări sistemice pentru ordinea internaţională bazată pe reguli şi în domenii de importanţă pentru securitatea Alianţei”, au declarat aliaţii.

Potrivit ambasadei chineze, expresia „provocare sistemică” „calomniază dezvoltarea paşnică” a ţării, care dispune de 20 de ori mai puţine focoase nucleare decât membrii NATO. China este întotdeauna angajată în favoarea unei dezvoltări paşnice, a scris ambasada chineză. „Nu reprezentăm o ‘provocare sistemică’ pentru nimeni, dar dacă cineva va dori să reprezinte o ‘provocare sistemică’ pentru noi, nu vom rămâne indiferenţi”, a continuat misiunea chineză la UE, potrivit Reuters.

Luni, secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, a încercat să atenueze efectul declaraţiei finale a summitului, notează AFP.

„China nu este adversarul nostru, duşmanul nostru”, a spus el. „Dar noi trebuie să facem faţă provocărilor puse de China pentru securitatea noastră”.

„Rusia şi China caută să ne divizeze, dar alianţa noastră este solidă. NATO este unită şi Statele Unite s-au întors”, a salutat preşedintele american Joe Biden la conferinţa sa de presă.

1 COMENTARIU

  1. Ce putem vedea atunci cind ochii nostrii , ai privitorilor neavizati si neimplicati ,la nivel decizional ,constientizam cum doua mari puteri ale lumii au renuntat la acceptul democratiei si au intors spatele societatilor democratice a caror existenta se bazeaza pe domnia legii si pe respectul fata de drepturile omului ? Au conceput politic , de niciunde , aceste societati modulare numite Iliberale care isi construiesc si reconstruiesc politica functie de interesele unor efemeri conducatori si nu functie de decizia cetatenilor lor .Vedem cum persoane sau instalat, prin decizie legislativa, pe viata la putere . Vedem cum aceste state se implica direct sau indirect in alegerile unor mai mari sau mai mici natiuni ale lumii .Vedem modul in care folosesc Media spre a falsifica realitatea . Vedem cum se inarmeza zi de zi . Vedem cum folosesc furtul de tehnologie , cum isi elimina dusmanii directi , cum in numele unor asa numite principii nationaliste conduc direct natiunile din care fac parte , eternizind prezenta lor in fruntea statelor .Vedem cum incearca sa patrunda financiar si sa cumpere – prin metode nu tocmai ortodoxe – entitati economice ce nu se afla in sfera lor de influenta .Vedem cum cuceresc teritorii care nu le apartin de drept si cum contesta aplicarea dreptului international folosind aceiasi metoda nationalista .Intr-un cuvint , noi cei neavizati , vedem cum se ataca statul de drept , democratiile lumii , respectarea legilor internationale , institutiile ce sunt facute tocmai spre a se putea rezolva diferitele diferente conceptuale .Vedem ca nu pot oferi lumii normalitate , acceptul existentei celuilalt , modernizare , punerea in aplicare a conceptului numit drepturile omului si doar incearca dintr-un spirit revansard sa isi gaseaasca fosta maretie sau sa ocupe teritorii ce cindva se presupune ca le-ar fi apartinut .Democratile lumii au o singura solutie . Trebuie sa se uneasca sub steagul Americii lui Biden si sa se pozitioneza in forta fata de toate actinunile militare ale acestor iliberali .Acolo unde acestia incearca as pozitiona forte armate automat, in contra partida ,trebuiesc rapid aduse forte de descurajare si in acelasi timp trebuie dezvoltata, in comun, o strategie ce contine tehnologie avansata , digitalizare si raspunsul la atacurile cibernetice o data cu reasezarea aliantelor mondiale .La treaba nu este timp de a astepta .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here