Modele simulate pe un supercomputer din Japonia sugerează că deschiderea ferestrelor în mijloacele de transport în comun şi limitarea numărului de pasageri pot contribui la reducerea riscului de infectare cu noul coronavirus, informează Daily Mail.

Aceasta, în condițiile în care mai mulți oameni de ştiinţă au avertizat că virusul se poate răspândi pe cale aeriană.

Fugaku dispune de 158.976 procesoare ARM personalizate, fiecare având 48 de nuclee de procesor și care pot procesa colectiv 415.5 petaflops pe secundă, de aproape trei ori mai mult decât cel mai rapid computer precedent din lume.

Echipa a folosit Fugaku pentru a simula modul în care particulele de aer pe care le-ar putea răspândi prin tuse o persoană infectată ar călători prin aer într-un spațiu închis, potrivit The Asahi Shimbun .

Într-o scrisoare deschisă publicată luni, 239 de oameni de ştiinţă din 32 de ţări au evidenţiat dovezi potrivit cărora particule ale virusului aflate în suspensie pot infecta persoanele care le inhalează.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut marţi că există „dovezi emergente” despre răspândirea noului coronavirus prin aer, însă a precizat că această concluzie nu este una definitivă.

Chiar dacă noul coronavirus este transmis prin aer, rămân întrebări legate de câte infecţii pot să apară pe această cale.

Concentraţia virusului în aer poate decide riscurile de contagiune, a spune Yuki Furuse, profesor la Universitatea din Kyoto.

Oamenii de ştiinţă au făcut apel la îmbunătăţirea ventilaţiei şi evitarea mediilor aglomerate, în spaţii închise, recomandări pe care Shin-ichi Tanabe, unul dintre coautorii documentului, spune că Japonia le-a adoptat pe scară largă în urmă cu câteva luni.

„În Japonia, comitetul pentru contramăsuri la COVID-19 a insistat, încă din stadiu incipient, pe strategia 3C’”, a spus Tanabe, profesor la Universitatea Waseda din Tokyo. Acesta s-a referit la campania prin care populaţia este îndemnată să evite spaţiile închise (Closed spaces), spaţiile aglomerate (Crowded places) şi contactul apropiat (Close-contact).

Japonia, cu peste 19.000 de cazuri de infectare confirmate şi 977 de decese înregistrate până în prezent, a reuşit să țină pandemia sub control. Ministrul Economiei, Yasutoshi Nishimura, a pus acest succes pe seama strategiei „3C”′ şi a detectării şi monitorizării contactelor grupurilor de persoane infectate.

Studiul realizat de institutul de cercetare japonez Riken cu ajutorul celui mai rapid supercomputer din lume, Fugaku, pentru a simula modul în care virusul se răspândeşte în aer în diverse medii, a recomandat mai multe modalităţi de reducere a riscurilor de infectare în spaţii publice.

Presupunând că fiecare tuse eliberează în jur de 50.000 de particule care variază ca mărime între un micrometru și câteva sute de micrometri, au simulat probabilitatea ca o altă persoană să inhaleze una dintre acele particule într-o varietate de circumstanțe diferite.

Echipa, condusă de Makoto Tsuobokura, a ajuns la concluzia că una dintre soluțiile eficiente a fost, de asemenea, una dintre cele mai ieftine și a implicat pur și simplu deschiderea ferestrelor.

De asemenea, conform unei simulări a unui vagon de tren, doar deschiderea geamurilor a sporit ventilația de două-trei ori și a redus substanțial cantitatea de microbi din aer.

Simularea a arătat, de asemenea, că limitarea numărului de pasageri în fiecare mașină ar putea scădea și mai mult transmiterea virusului.

Pentru spitale, simularea a sugerat că soluția optimă ar fi perdelele de la podea la tavan, care să cuprindă complet pacienții potențial infectați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here