Premierul Viorica Dăncilă merge miercuri 18 septembrie, în Parlament pentru a obține un vot pentru restructurarea Guvernului, potrivit unor surse din partid, informează Digi24. Cabinetul va fi redus la 20 de ministere.

Social democrații s-au reunit luni în ședința CExN pentru a discuta situația guvernamentală și pentru a decide dacă PSD îl susține în continuare pe Teodor Meleșcanu pentru șefia Senatului. Conform unor surse din partid, Viorica Dăncilă ar vrea să vină cât mai repede în Parlament pentru un vot prin care să își reîntregească echipa guvernamentală, însă mai mulți lideri PSD nu sunt de acord cu această variantă pentru că social democrații nu au certitudinea că reușesc să adune o majoritate cu ajutorul cărora să treacă restructurarea Guvernului.

„Încercăm să conturăm o majoritate”, a declarat Viorica Dăncilă înainte de ședința Comitetului Executiv Național (CExN).

În acest moment, social democrații ar mai avea nevoie de cel puțin 19 voturi pentru a trece Guvernul, în condițiile în care PSD are 204 parlamentari, iar Viorica Dăncilă a obținut sprijinul unei părți din grupul minorităților, aproximativ 10 parlamentari. Liderii PSD au încercat negocieri cu o parte din parlamentarii ALDE dar și cu cei de la PMP. De la ALDE, social democrații ar putea primi cel mult 5-6 voturi, spun surse din partid.

„Acum nu avem încă destule voturi, însă discuții există. Putem să venim cu Guvernul în Parlament pentru vot, pentru că și dacă e respins la vot, Guvernul nu e demis, dar o astfel de mutare ne vulnerabilizează”, spun surse din PSD.

Înaintea ședinței CEx, doi lideri din teritoriu, Dumitru Buzatu și Șerban Valeca au declarat că ar trebui ca PSD să aștepte  moțiunea de cenzură a Opoziției. Cei doi au declarat că dacă se dorește testarea majorității Opoziția să depună o moțiune de cenzură, nu Guvernul să vină în Parlament.

„De obicei se vine în Parlament când vom avea voturile necesare. Când vom avea voturile şi totul este ok, vom veni în Parlament la solicitarea Guvernului. Momentan, nu trece nicio moţiune. Când o să fie necesar, Guvernul o să solicite acest lucru şi o să vină la Parlament”, a declarat și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

În același timp, ar putea apărea probleme în ceea ce privește moțiunea Opoziției, dacă PSD face rost de majoritate pentru restructurarea Cabinetului. Dacă moțiunea este depusă și până la votul pe moțiune Viorica Dăncilă vine în Parlament și adună 233 de voturi pentru a trece Guvernul, moțiunea rămâne fără obiect pentru că odată votată restructurarea, Viorica Dăncilă va avea un nou Guvern.

Social democrații discută și despre propunerea lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului, gândită ca o mișcare care să rupă din ALDE. Cum propunerea nu a avut efectul pe care și-l dorea PSD, va fi analizată din nou nominalizarea pentru președinția Senatului. Înainte de CEx, secretarul general al PSD, Mihai Fifor, senator al partidului, a declarat însă că PSD îl susține în continuare pe Meleșcanu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here