Susţinătorii opoziţiei şi-au instalat tabăra în faţa Parlamentului Armeniei. Premierul nu cedează

Foto: Twitter

Câteva sute de manifestanţi şi-au instalat tabăra în noaptea de joi spre vineri în faţa Parlamentului armean pentru a cere demisia prim-ministrului Nikol Paşinian, criticat pentru înfrângerea în războiul din toamna anului 2020 în Nagorno-Karabah, relatează vineri France Presse, potrivit Agerpres.

Paşinian, confruntat cu proteste în masă anul trecut după înfrângerea militară în conflictul cu Azerbaidjanul, a denunţat joi o tentativă de lovitură de stat după un comunicat al Statului Major care cerea demisia guvernului şi a condus un marş al simpatizanţilor de 20.000 de persoane în centrul capitalei Erevan.

În acelaşi timp, la un kilometru distanţă, opoziţia a adunat cel puţin 10.000 de persoane în faţa Parlamentului, ridicând baricade, instalând corturi şi promiţând că va rămâne acolo până va pleca prim-ministrul.

Vineri dimineaţă, susţinătorii blocau încă străzile din jurul Parlamentului şi se pregăteau să organizeze o nouă manifestaţie, în timp ce Ghegham Manukian, o figură a partidului Federaţia Revoluţionară Armeană, îi asigura pe jurnalişti că opoziţia nu va discuta cu Paşinian decât despre „demisia sa”.

Opoziţia cere încă de la sfârşitul anului trecut, din momentul înfrângerii în războiul pentru controlul regiunii Nagorno-Karabah, demisia prim-ministrului, venit la putere în 2018 în urma unei revoluţii paşnice.

În 2020, în faţa riscului unui dezastru, armata a cerut şefului guvernului să accepte condiţiile unei încetări a focului negociate de preşedintele rus Vladimir Putin şi care a implicat pierderi teritoriale semnificative pentru Armenia. Războiul, care a durat şase săptămâni, a făcut aproximativ 6.000 de morţi.

Statul Major al armatei armene a cerut joi într-un comunicat demisia lui Paşinian, considerând că el „nu mai este în măsură să ia deciziile necesare” şi acuzându-l „de atacuri menite să discrediteze forţele armate”. Cu toate acestea, această declaraţie nu a fost urmată de o mişcare de trupe. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here