Szijjarto: Atacul rusesc din Iavoriv confirmă că nu trebuie să vindem arme Ucrainei

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a declarat luni că recentul atac rusesc asupra bazei militare de la Iavoriv, în vestul Ucrainei, în apropiere de Lvov şi de graniţa cu Polonia, arată câtă dreptate a avut Ungaria când a decis să nu autorizeze transferul de arme către Ucraina, transmite Agerpres, care citează EFE.

„Atacurile evidenţiază importanţa deciziei de a nu permite tranzitul prin ţară (Ungaria) a armelor letale către Ucraina”, decizie pe care guvernul de la Budapesta o va menţine, a spus Szijjarto într-un video publicat pe Facebook.

În opinia şefului diplomaţiei ungare, recentul atac rusesc asupra Centrului Internaţional pentru Menţinerea Păcii şi Securităţii, din apropiere de Leopolis, soldat cu 35 de morţi, „ar putea fi o demonstraţie că ruşii vor să distrugă transporturile de arme pe care Ucraina le primeşte din Occident”.

Szijjarto a explicat că guvernul ungar se teme să pună în pericol populaţia ţării şi mai ales minorităţile maghiare care trăiesc în regiunile vestice din Ucraina, în cazul în care ar autoriza tranzitarea teritoriului său a armelor destinate armatei ucrainene.

Guvernul ungar, condus de ultranaţionalistul Viktor Orban, unul dintre aliaţii cei mai apropiaţi ai Kremlinului din Uniunea Europeană, s-a alăturat partenerilor săi europeni în ceea ce priveşte sancţiunile impuse Moscovei pentru invazia din Ucraina. Totuşi, spre deosebire de multe alte state membre ale UE şi NATO, Ungaria respinge vânzarea de arme către Kiev şi nu permite transporturilor de armament să tranziteze teritoriul său.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here