Taiwanul crede că fiascoul din Ucraina va întârzia câțiva ani planul de invazie al Chinei

China va analiza eșecurile militare ale Rusiei în Ucraina cu scopul de a-și îmbunătăți propriile forțe armate, ceea ce va duce la o posibilă întârziere de patru ani a amenințării invadării Taiwanului de către președintele Xi, au declarat șefii de securitate de pe insula autoguvernată, relatează The Times.

Chen Ming-tong, șeful biroului de securitate națională din Taiwan, a declarat că China nu va ataca pe durata mandatului prezidențial al lui Tsai Ing-wen, care se va încheia în 2026. „Lecția Ucrainei pentru Beijing este că nu ar trebui să provoace cu ușurință un război”, a spus Chen.

„Beijingul va studia deficiențele Rusiei și va îmbunătăți Armata Populară de Eliberare”, a adăugat Chen. „Dacă ar lansa un război, acesta ar fi unul cuprinzător, iar Taiwanul trebuie să evalueze intențiile Beijingului cu cea mai largă gamă de posibilități.”

„Nu suntem aici să așteptăm pasivi”, a spus Chen, referindu-se la o acumulare defensivă pe insulă. Taipei a declarat că va prelungi serviciul militar obligatoriu dincolo de cele patru luni curente, pentru a-și consolida apărarea.

Unificarea Taiwanului cu continentul face parte din planul lui Xi de a „reanima” națiunea chineză până în 2050. Comparația dintre Ucraina și Taiwan a enervat Beijingul, care susține că Taiwanul este o „afacere internă”, în timp ce Ucraina este o națiune suverană recunoscută la nivel internațional.

Beijingul este deja blocat într-un fel de conflict cu Occidentul. Marco Rubio, principalul republican din comisia de informații a Senatului, a declarat pentru The New York Times: „Nu ne face bine să ne prefacem că nu sunt un adversar.”

El a spus că răspândirea tot mai mare a Chinei a determinat-o să lanseze o campanie de spionaj economic și de infiltrare în instituțiile americane; și o acumulare rapidă de forțe nucleare și convenționale care „amenință Taiwanul”.

Marți, a ieșit la iveală că China ia în calcul ideea unui posibil „tren de rachete” de mare viteză care ar putea transporta arsenalul nuclear al Beijingului în toată țara, făcându-l mai dificil de urmărit și de distrus.

Proiectul unui așa-zis „tren apocaliptic” este un semnal că țara explorează noi strategii de război pe măsură ce își modernizează armata. Beijingul și-a intensificat capacitatea nucleară în ultimii ani. Imaginile din satelit arată că a construit un complex de silozuri cuprinzând o suprafață de aproximativ 800 km pătrați în deșertul de lângă orașul Hami din provincia Xinjiang.

Se așteaptă ca Rubio să transmită un avertisment: „Puterea militară a Beijingului, provocarea ideologică la adresa democrației, ambițiile tehnologice și influența asupra pieței globale reprezintă o amenințare și mai serioasă și mai sistematică decât a fost vreodată Uniunea Sovietică”.

Chen a spus că Taiwanul este încrezător că Washingtonul va răspunde unui atac al Chinei asupra insulei. „Dacă SUA pot fi implicate într-o asemenea măsură în Ucraina fără un act de relații, vor și mai implicate aici prin Legea relațiilor cu Taiwanul”, a spus Chen, referindu-se la pactul de securitate prin care SUA va furniza insulei suficient hardware și tehnologie pentru a evita o invazie continentală.

Administrația Biden a încercat să liniștească Taiwanul încă de la începutul războiului din Ucraina. La începutul lunii martie, președintele Biden a trimis un grup de foști înalți oficiali în Taiwan într-o demonstrație de sprijin.

„Sper că, fiind aici alături de dumneavoastră, vă putem asigura, pe dumneavoastră și poporul dumneavoastră, precum și pe aliații și partenerii noștri din regiune, că Statele Unite sunt ferme în angajamentele sale”, a declarat Mike Mullen, fost președinte al personalului, potrivit lui Tsai.

Înainte de război, amenințarea invadării Taiwanului creștea constant. Cu toate acestea, luna asta un denunțător rus din serviciul de securitate FSB a susținut că planurile de invazie ale lui Xi au fost suspendate, ceea ce a închis „fereastra de oportunitate” pentru acțiunea militară.

Vladimir Osecikin, un disident rus stabilit în Franța, a transmis o scrisoare din partea unui denunțător anonim de la agenția succesoare a KGB, în care afirmă că Xi a complotat pentru „preluarea Taiwanului”. „Acum, după evenimentele din Ucraina, această fereastră de oportunitate i-a fost închisă.”

Wu Qian, un purtător de cuvânt al ministerului chinez al apărării, a declarat: „Recent, [autoritatea din Taiwan] folosește situația din Ucraina… în încercarea de-a promova amenințările continentale și-n intensificarea confruntării peste strâmtoarea Taiwan, și chiar face agitație belicoasă. Astfel de acte rănesc Taiwanul și nu vor face decât să-l împingă în abisul unui dezastru.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here