Taiwanul „nu va ceda” în faţa presiunilor Chinei, afirmă preşedintele Lai Ching-te

Sursa: Radio Free Asia

Taiwanul „nu va ceda” în faţa presiunilor Chinei, a declarat miercuri preşedintele insulei guvernate autonom, Lai Ching-te, notează AFP, citată de Agerpres.

„Pe lângă forţa militară, (guvernul chinez) foloseşte din ce în ce mai mult metode netradiţionale de constrângere pentru a încerca să forţeze Taiwanul să se supună. Dar Taiwanul nu va ceda presiunilor”, a dat asigurări Lai Ching-te într-o conferinţă de presă marcând prima sa lună de mandat.

Beijingul şi-a intensificat în ultimii patru ani presiunea militară şi politică împotriva Taiwanului, guvernat democratic, iar luna trecută a organizat jocuri de război în jurul insulei după învestirea preşedintelui Lai Ching-te, care a preluat funcţia în ianuarie, un politician pe care Beijingul îl numeşte drept „separatist”.

China consideră Taiwanul ca fiind propriul său teritoriu şi nu a renunţat niciodată la ideea utilizării forţei pentru a aduce insula sub controlul său.

Beijingul a avertizat în mod repetat că Taiwanul reprezintă cea mai importantă şi mai periculoasă problemă în relaţiile dintre China şi Statele Unite. Guvernul de la Taipei respinge revendicările de suveranitate ale Beijingului, afirmând că numai populaţia din insulă poate decide viitorul său.

China critică o vizită a unui grup de parlamentari americani la Dalai Lama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here