Tanczos Barna: Astăzi, România nu este pregătită să treacă pe sistem de încălzire pe energie electrică

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă că la acest moment România nu este pregătită să treacă la încălzirea pe bază de energie electrică, el apreciind că pentru folosirea acestei surse pentru încălzire este nevoie de „investiţii uriaşe”, care se pot face pe parcursul a decenii, consemnează News.ro.

„Astăzi, România nu este pregătită să treacă pe sistem de încălzire pe energie electrică. (…) Ar trebui să-şi propună. Pentru mediu ar fi bine, dar sunt conştient de faptul că pentru acest lucru este nevoie de o dezvoltare a reţelelor, dezvoltare care o să necesite investiţii uriaşe şi timp de ordinul zecilor de ani probabil pentru că sistemul actual nu a fost gândit pentru aşa ceva. România s-a bazat foarte mult pe cărbune, s-a bazat foarte mult pe gaz”, a afirmat ministrul Mediului, luni seară, la Digi 24.
El a arătat că, în timp ce blocurile de locuinţe vor trebui să renunţe la centralele individuale de apartament, locuinţele individuale nu au altă variantă decât cea a centralei pe lemne sau pe gaz.

În ceea ce priveşte blocurile vechi de locuinţe, autorităţile nu şi-au propus să introducă „din momentul de faţă” restricţii privind montarea de centrale individuale de apartament.
„Nu îmi propun ca aceste reguli să fie aplicate blocurilor vechi. (..) Regulile trebuie să se aplice la construcţiile noi, acesta este obiectivul meu”, a adaugat ministrul.
El a susţinute că în mediul rural, unde nu există reţele de gaz natural, preţul pentru încălzirea cu energie electrică ar fi extrem de mare, iar în acest context rămâne varianta lemnului de foc „care nu poate fi scos din balanţa energetică naţională”, dar există şi varianta folosirii pompelor de căldură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here