Ucraina salută ”eforturile” Rusiei şi Occidentului de dezamorsare a crizei ucrainene

Sursa: United States Mission Geneva

Preşedinţia ucraineană salută marţi ”eforturile” Statelor Unite, NATO şi Rusiei în vederea unei scăderi a tensiunilor în centrul cărora se află Ucraina, printr-o serie de negocieri occidentalo-ruse, săptămâna aceasta, relatează AFP, potrivit News.ro.

”Nu putem decât să salutăm intenţiile şi eforturile Statelor Unite şi Rusiei, NATO şi Rusiei în vederea scăderii tensiunilor şi soluţionării tuturor problemelor comune de pe masa de negocieri”, declară într-un mesaj video transmis AFP un purtător de cuvânt al preşedinţiei ucrainene Serghii Nikiforov.

Tensiunile în centrul cărora se află Ucraina, care luptă din 2014 împotriva unor separatişti proruşi în Donbas (est), sunt puternice de mai multe luni, după ce Rusia a comasat zeci de mii de militari la frontiera ruso-ucraineană şi este acuzată că pregăteşte un atac militar în această ţară.

Rusia doreşte, la rândul său, garanţii din partea Occidentului cu privire la o oprire a extinderii NATO către frontierele ruse, şi mai ales o extindere NATO în Ucraina.
Moscova şi Washingtonul au început luni, la Geneva, o primă rundă de negocieri, într-o încercare de a dezamorsa această criză.

Niciun progres major nu s-a anunţat în urma acestei reuniuni, însă cele două puteri au convenit să-şi continue dialogul, pentru a da o şansă diplomaţiei.

”Avem încredere în partenerii noştri şi în declaraţiile lor, potrivit cărora nicio decizie cu privire la soarta Ucrainei nu va fi luată pe la spatele nostru”, declară Serghii Nikiforov.

El declară totodată că Kievul are ”tot interesul unei soluţionări cât mai rapide a conflictului” din estul Ucrainei, ”mai ales pe cale paşnică”.

”Suntem pregătiţi să căutăm soluţii în toate formatele”, dă el asigurări.

viewscnt

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here