Tăriceanu, negru de supărare la ieșirea de la DNA: „Premise false, eronate, aberante”

Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE – Fostul premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, vineri, la ieşirea din sediul DNA că i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect în dosarul de luare de mită. „Tot acest dosar pleacă de la o serie de premise false, eronate, aberante”, a declarat Tăriceanu, precizând că a cerut timp pentru studierea dosarului, transmite News.ro.

„M-am prezentat astăzi la DNA. Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect într-un dosar în care sunt acuzat de obţinerea unor foloase, indirect de mită. Ceea ce vreau să precizez este că tot acest dosar pleacă de la o serie de premise false, eronate, aberante şi anume că în perioada când am condus Guvernul, Executivul a emis o serie de hotărâri de guvern care să favorizeze o companie”, a declarat, vineri, Tăriceanu, la ieşirea din sediul DNA unde a stat aproximativ două ore. 

Tăriceanu a adăugat că „prim-ministrul nu dă, aşa, din pixul lui, hotărâri de Guvern, cum îşi imaginează poate unii”, documentele adoptate urmând o întreagă procedură administrativă.  

„Am cerut timp necesar pentru studierea probelor suplimentare despre care procurorii au spus că le-au depus la dosar şi voi urma procedurile prevăzute în cadrul procesului”, a mai declarat Tăriceanu. 


Fostul președinte al Senatului Călin Popescu-Tăriceanu s-a prezentat vineri la Direcția Națională Anticorupție pentru a-i fi adusă la cunoștință începerea urmăririi penale pe numele sau pentru luare de mită. El a refuzat să facă declarații.

Președintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, ministrului Justiției, Stelian Ion, cererea de urmărire penală a fostului prim-ministru Călin Popescu-Tăriceanu.

„Președintele Klaus Iohannis a transmis miercuri ministrului Justiției cererea de urmărire penală a lui Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, în calitate de fost prim-ministru în perioada 29 decembrie 2004 – 22 decembrie 2008, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 668/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, sub aspectul săvârșirii de către acesta a unei infracțiuni de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. (1) din Codul penal raportat la art. 6 și art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea procurorului general al PICCJ, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările și completările ulterioare, luând în considerare și decizia Curții Constituționale nr. 270/2008”, informează Administrația Prezidențială.

Sursă citată menționează că PICCJ a fost înștiințat cu privire la formularea acestei cereri.

Luni, DNA a cerut Parchetului General sesizarea președintelui Klaus Iohannis pentru începerea urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu-Tăriceanu pentru luare de mită, pe vremea când acesta ocupă funcția de prim-ministru.

Potrivit DNA, solicitarea are în vedere că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că persoană pentru care se cere efectuarea urmăririi penale ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007 – 2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 de dolari, constând în plata unor servicii de consultanță.

„În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 de dolari, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul român către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”, susțin anchetatorii.

DNA precizează că dosarul a fost constituit în 2018, în urmă reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat la cererea autorităților judiciare austriece.

„La dată de 7 noiembrie 2018, la solicitarea DNA, a fost sesizat Senatul României să încuviințeze efectuarea urmăririi penale față de aceeași persoană (la acea dată având funcția de senator), pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită, iar la dată de 3 iunie 2019 Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale a persoanei respective”, explică Direcția Națională Anticorupție.

Ulterior, au fost efectuate acte de urmărire penală cu privire la fapte și alte persoane, între care un om de afaceri trimis în judecată.

„Că urmare a administrării unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt sus menționată cu referire la fostul demnitar”, arată DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here