Teritoriul Rusiei tocmai s-a mărit. Și asta fără intervenție militară

Foto: Twitter

Cea mai mare ţară din lume creşte şi mai mult, după ce Marina rusă a anunţat că a localizat în Oceanul Arctic cinci insuliţe, dezvelite de topirea gheţarilor, din cauza modificărilor climatice, relatează AFP, citată de Mediafax.

Existenţa acestor noi teritorii, situate într-un golf în largul arhipelagului Novaia Zemlia, în Extremul Nord al Rusiei, a fost confirmată de către o expediţie maritimă la faţa locului, în august şi septembrie.

Potrivit comandantului Flotei ruse în Marele Nord Aleksandr Moiselev, insulele au fost considerate anterior gheţari.

„Topirea gheţii, surparea acesteia şi modificările temperaturii au condus la dezvelirea lor”, a anunţat el marţi într-o conferinţă de presă la Moscova.

La sfârşitul lui august, imagini satelitare au dezvăluit aceste pământuri, a căror mărime a fost evaluată de Flota rusă între 900 şi 54.000 de metri pătraţi – aproape cât opt terenuri de fotbal.

Baze militare și științifice ruse în Arctica

Din 2015 în 2019, topirea gheţarilor la Arctica a fost mai importantă decât s-a înregistrat vreodată, potrivit unui raport ONU cu privire la încălzirea globală, publicat în septembrie.

În acest context, Rusia a deschis în ultimii ani o serie de baze militare şi ştiinţifice în Arctica, atrasă de posibilitatea de a crea o rută comercială fără precedent şi de a exploata resurse de hidrocarburi până atunci inaccesibile.

În cursul expediţiei ruse care a confirmat existenţa celor cinci insuliţe, un echipaj de aproimativ 60 de persoane, inclusiv cercetători, s-a îmbarcat la bordul unui remorcher şi nu unui spărgător de gheaţă – o premieră în acest tip de misiune.

„Am avut noroc, pentru că am putut acosta pe insule pe care malul şi apele de coastă nu sunt eliberate mereu de gheţari anual”, şi-a exprimat satisfacţia Denis Kreţ, comandantul expediţiilor ruse în Marele Nord.

Potrivit lui Kreţ, această misiune în anotimpul ”cald” a permis totodată confirmarea existenţei unei insule considerate anterior a fi o peninsulă care face parte din arhipelagul Franz Josef, la vest de Novaia Zemlia.

Autorităţile ruse au anunţat că aceste teritorii urmează să primească nume în curând.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here