The Guardian: „Extraordinara ipocrizie” față de români a liderilor britanici

Foto: Profimedia

Celebra publicație britanică The Guardian sancționează „ipocrizia extraordinară” a lui Boris Johnson și Nigel Farage în cazul Emmei Răducanu, aducând aminte ce spuneau cei doi lideri britanici despre migranți și despre români, în special.

„Elogiile aduse vedetei de tenis de Boris Johnson și Nigel Farage dezvăluie o ipocrizie extraordinară”, începe editorialul din The Guardian.

La sfârșitul săptămânii, Emma Răducanu, în vârstă de 18 ani, a devenit prima jucătoare calificată și prima britanică din ultimii 44 de ani care a câștigat un titlu de tenis de Mare Șlem la simplu. Răducanu, din Bromley, a învins-o pe canadianca Leylah Fernandez, în vârstă de 19 ani, în prima finala de Grand Șlam între două adolescente din ultimii 22 de ani. A fost o ocazie memorabilă care a făcut din Răducanu cea mai strălucitoare nouă vedetă sportivă a Marii Britanii, aproape peste noapte. În timp ce ar trebui să împărtășim bucuria colectivă a triumfului ei remarcabil, merita, de asemenea, să reflectăm asupra semnificației moștenirii lui Răducanu.

Vorbitoare de mandarină, ea s-a născut în Canada dintr-un tată român și o mamă chinezoaică, ajungând în Marea Britanie la vârsta de doi ani. Cu alte cuvinte, povestea de migrație a lui Răducanu este povestea de migrație a Marii Britanii: varianta, globală și care se bazează pe multiple moșteniri culturale. Cu toate acestea, cât de mult prețuim noi, în Marea Britanie, viețile familiilor de imigranți, precum cea a familiei Răducanu, atunci când, în loc să atingă măreția pe scena mondială, trăiesc vieți obișnuite, adesea în rolurile de lucrători esențiali prost plătiți care mențin țara în funcțiune?

În timp ce victoria ei a fost sărbătorită imediat pe rețelele de socializare de către prim-ministru și chiar de Nigel Farage, lumea ei multiculturală – în biografia ei de pe Twitter scrie „londra|toronto|shenyang|bucharest” – este în contradicție cu naționalismul dur pe care guvernul britanic îl promovează, în special prin politicile sale de la granițe. Ca să luam doar două exemple dintre multe altele: o hotărâre judecătorească istorică din aprilie 2021 a constatat că politicile de detenție a migranților ale ministrului de interne Priti Patel au încălcat normele privind drepturile omului, în urma mai multor decese; iar luna aceasta s-a aflat că forțele de frontieră ale lui Patel intenționează să întoarcă cu forța bărcile mici care transportă migranți în Canalul Mânecii, în ciuda protestelor din partea Franței și a grupurilor pentru drepturile omului.

M-am săturat de ipocrizia din dezbaterea în jurul persoanelor cu moșteniri multiple care sunt lăudate doar atunci când se descurcă bine sau sunt excepțional de talentate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here