Grupurile conspiraționiste QAnon de pe Facebook cresc în ritm alert. Inclusiv în România

Grupurile QAnon se extind într-un ritm alert pe Facebook și ajută la răspândirea unei periculoase teorii a conspirației, scrie The Guardian, care a descoperit comunități dedicate adepților acestei teorii pe rețeaua de socializare în cel puțin 15 țări printre care se află și România.

De altfel, săptămâna trecută Facebook a eliminat o mică rețea de conturi pro-Trump care opera din România și care promova campania de realegere a președintelui american cu postări despre sprijinul adepților QAnon.

The Guardian a documentat peste 160 de grupuri, pagini și conturi QAnon pe Facebook și Instagram cu peste 4,5 milioane de urmăritori.

Comunitățile QAnon de pe Facebook cresc și ca urmare a faptului că platforma Twitter a înăsprit regulamentul privind conținutul și a restricționat conturile dedicate teoriei conspirației.

La acel moment, surse anonime au spus pentru New York Times că Facebook plănuiește să facă pași similari. Între timp, algoritmul de recomandări al Facebook a continuat să promoveze grupuri QAnon utilizatorilor, iar unele grupuri au crescut într-o manieră explozivă.
QAnon se referă la teoria conspirației propagată pe rețelele de socializare, iar adepții cred că Donald Trump duce un război secret împotriva ”statului profund”, format din democrați și celebrități de la Hollywood.

La sfârșitul lunii iunie, The Gardian a raportat că grupurile QAnon de pe Facebook includeau peste 100 de pagini, profiluri și grupuri, precum și conturi de Instagram cu cel puțin 15.000 de urmăritori și membri, care acumulau la nivel global 3 milioane de urmăritori.
Pe 9 august, numărul urmăritorilor a crescut cu 34% la peste 4 milioane, iar cele mai mari gupuri includ peste 200.000 de membri.

Aceste grupuri și pagini mai noi demonstrează de asemenea răspândirea QAnon în lume. Acestea includ grupuri dedicate adepților QAnon în Regatul Unit, Irlanda de Nord, Canada, Australia, Mexic, Brazilia, Germania, Polonia, Olanda, Bulgaria, Ungaria, Cehia, România, Serbia și Slovenia. Cele mai mari grupuri QAnon documentate de Guardian sunt din Germania, Italia, Polonia, Olanda, Australia și Marea Britanie.

Un purtător de cuvânt al Facebook a spus pentru Guardian că compania ia măsuri împotriva conturilor, grupurilor și paginilor legate de QAnon care încalcă regulile în mod constant.

Chiar săptămâna trecută, am eliminat un mare grup cu afiliații QAnon pentru încălcarea politicilor noastre de conținut, am eliminat o rețea de conturi pentru încălcarea politicilor noastre împotriva comportamentului neautentic coordonat. Avem echipe care evaluează politicile noastre împotriva QAnon și care explorează în mod curent acțiuni suplimentare pe care le putem lua”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

O anchetă internă realizată de Facebook a identificat mii de grupuri și pagini QAnon, potrivit NBC.

Reacția tuturor platformelor sociale față de răul și amenințarea QAnon a fost înceată și anemică”, spune Travis View, co-gazdă al QAnon Anonymous, un podcast care documentează și desconspiră QAnon.

Facebook continuă să recomande grupuri QAnon utilizatorilor, prin asigurarea unei promovări gratuite pentru o mișcare care deja a inspirat oameni să comită acte de terorism, crimă și conspirații la răpire”, a adăugat Travis View.

Facebook ia în considerare, în ceea ce privește QAnon, o abordare similară cu politicile cu privire la propaganda antivaccin. O astfel de abordare cel mai probabil ar implica eliminarea grupurilor din rezultate la căutare și din algoritmii de recomandare.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here