The Guardian | ”Marea evadare” – Rușii plătesc și 25.000 de lire sterline pentru un loc în avioanele private pentru a scăpa de mobilizare

Rușii cu dare de mână au ajuns să plătească și câte 25.000 de lire sterline pentru un loc în avioanele private pentru a scăpa de mobilizare. Ca să scape de război, se îndreaptă spre Armenia sau spre Turcia, pe fondul temerilor că Rusia ar putea închide în curând granițele bărbaților apți de luptă, dezvăluie The Guardian.

Cererea pentru locurile din avioanele private a crescut la Moscova după ce Vladimir Putin a ordonat prima mobilizare de după cel de-Al Doilea Război Mondial, iar rușii bogați caută o cale de ieșire din țară, pe fondul unor informații conform cărora autoritățile intenționează să închidă granițele pentru bărbații incorporabili.

Pasagerii se îndreaptă în principal spre Armenia, Turcia și Azerbaidjan, țări care permit rușilor intrarea fără viză. Plătesc între 20.000 și 25.000 de lire sterline pentru un loc într-un avion privat, în timp ce prețul pentru închirierea unui avion cu opt locuri variază între 80.000 și 140.000 de lire sterline, ceea ce este de multe ori mai scump decât tariful normal.

„Situația este absolut nebună în acest moment”, a spus Yevgeny Bikov, directorul unei companii de broker-jet, Your Charter. „Primeam 50 de cereri pe zi, iar acum sunt în jur de 5.000.”

Decizia Kremlinului de a anunța o mobilizare parțială a dus la o grabă în rândul bărbaților de vârstă militară de a părăsi țara, declanșând un nou exod de creiere, posibil fără precedent. La punctele de trecere a graniței Rusiei s-au format cozi lungi de kilometri, în timp ce majoritatea biletelor de avion comerciale cu sens unic s-au epuizat în zilele următoare.

Bikov a spus că firma sa a început să închirieze avioane comerciale mai mari în efortul de a satisface cererea și de a reduce prețurile. „Dar pur și simplu nu putem găsi suficiente locuri pentru toată lumea”, a spus el, adăugând că cel mai ieftin loc într-un avion comercial închiriat către Erevan are un preț de aproximativ 200.000 de ruble (3.000 de lire sterline).

FlightWay, care oferă zboruri cu jeturi private, a declarat că se confruntă cu o creștere a cererilor de zboruri dus-întors către Armenia, Turcia, Kazahstan și Dubai. „Cererea a crescut de 50 de ori”, a spus Eduard Simonov, șeful companiei.

El a spus că disponibilitatea avioanelor pentru închiriere a fost sever limitată după ce UE și Marea Britanie au introdus sancțiuni împotriva Rusiei la scurt timp după începutul conflictului care interziceau închirierea sau asigurarea aeronavelor pentru utilizare în Rusia.

„Toate firmele europene de avioane private au părăsit piața. Există mai multă cerere decât ofertă acum, iar prețurile sunt peste cap, comparativ cu acum șase luni”, a spus Simonov.

Nu doar cei foarte bogați caută să folosească avioanele private: unele companii închiriază avioane pentru a-și evacua personalul masculin. Potrivit publicației ruse de afaceri Kommersant, o companie de design de jocuri video din Moscova a închiriat un zbor întreg pentru a-și scoate angajații din țară.

„Avem o bază complet nouă de clienți, companii și oameni care nu au zburat niciodată în privat”, a spus Simonov. „Sunt mulți care au mai avut niște bani în plus și caută să scape.”

Există temeri larg răspândite în Rusia că Kremlinul intenționează să-și închidă granițele în această săptămână.

Grupuri independente pentru drepturile omului au spus că, de duminică, polițiștii de frontieră de la singurul punct de trecere operațional al Rusiei cu Georgia au oprit unii oameni să iasă, invocând legea privind mobilizarea.

Întrebat despre posibilitatea închiderii frontierelor, într-o conferință cu reporterii, luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: „Nu știu nimic despre asta. Momentan, nu au fost luate decizii în acest sens.”

Rusia era deja pregătită să-și piardă 15% din milionari, în acest an, potrivit unui studiu, pe măsură ce cei mai bogați cetățeni ai săi se mută în străinătate. Este posibil ca mobilizarea să agraveze această ieșire, exacerbând și mai mult daunele aduse economiei Rusiei.

„Cei mai mulți dintre clienții noștri, tineri bărbați, au plecat când Putin a anunțat mobilizarea de săptămâna trecută”, a spus un angajat al unei companii de lux de servicii de recepționeri din Moscova. „Obișnuiam să contactez restaurante și baruri pentru a le rezerva mese”, a spus el, referindu-se la un cartier de lux din centrul Moscovei. „Acum, tot ce fac este să parcurg agregatoarele de zboruri pentru a obține ultimul loc în avion pentru ei, către Erevan.”

Exodul bogaților și puternicilor Rusiei ar putea alimenta o parte din revolta observată în zonele mai sărace ale țării, zone care par a fi afectate în mod disproporționat de mobilizare.

O glumă recentă care se referă la fiul lui Peskov a evidențiat credința susținută de mulți că înalți oficiali ruși și copiii lor nu vor fi recrutați pentru a lupta în Ucraina.

În apelul, orchestrat de doi activiști legați de liderul opoziției, întemnițat, Alexei Navalny, Nikolai Peskov este auzit spunând că „evident nu se va înrola” în armată când i se va cere să se prezinte la comisariatul militar, la ora 10 dimineața, a doua zi.

„Trebuie să înțelegi că nu este corect să fiu acolo. Trebuie să rezolv asta la un alt nivel”, se aude spunând Nikolai Peskov.

Întrebat despre apelul telefonic, tatăl său a spus că era „conștient de asta” și a susținut că transcrierea integrală nu a fost publicată.

The Guardian a găsit dovezi că fiul unui membru proeminent al Dumei, un oficial care face frecvent declarații anti-occidentale și patriotice, a părăsit sâmbătă țara, cu un zbor spre Istanbul. Potrivit mesajelor text analizate de The Guardian, deputatul Dumei și-a escortat fiul la un aeroport din Moscova pentru a se asigura că va fi lăsat să iasă din țară.

„Marea evadare”, este mesajul pe Snapchat trimisă unui grup privat de fiul în avionul spre Turcia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here