Viață de opozant în Rusia: „Botezat” terorist sexual printr-o campanie de fake news „generoasă” în acuzații

Foto: Facebook

Un lider al opoziției ruse, activ preponderent în Sankt Petersburg, este victima unor acuzații nefondate de agresiune sexuală, publicate de un ziar rusesc care ține de un grup media cunoscut pentru numeroasele fake news-uri lansate în spațiul public, potrivit unei investigații The Moscow Times.

Prima poveste apărută în spațiul media care îl acuză pe liderul opoziției, Boris Vishnevsky (64 ani), de hărțuire sexuală a fost publicată la începutul lunii noiembrie de site-ul pro-guvernamental Nation News. De atunci, numeroase acuzații similare au fost publicate aproape zilnic, numindu-l pe deputatul liberal de la partidul Yabloko „terorist sexual” și „pedofil”.

Scandalul media a atins un punct sensibil în societatea rusească, unde agresiunea sexuală față de femei nu este luată în serios, iar victimele nu raportează de frica repercursiunilor din partea agresorilor, scrie the Moscow Times.

Însă, în cazul lui Vishnevsky, mai multe detalii care nu se verifică au fost scoase la iveală de jurnaliștii ruși. Spre exemplu, în primul material publicat împotriva lui, apare mărturia unei tinere, Kristina, care spune că a studiat Științe Politice la Universitatea Herzen din Petersburg în 2014, unde predă actualul lider al Opoziției.

Într-o scrisoare pe care aceasta ar fi trimis-o redacției, a spus că a fost agresată sexual de Vishnevsky în 2014 și că acesta își alegea victime din anul I, tinere cărora le-ar fi fost frică să vorbească împotriva lui. Câteva zile mai târziu, Nation News publica un al doilea interviu, de data aceasta video, cu o altă fată, Alina. Imediat, jurnaliștii de investigații din redacțiile independente au mers pe fir să vadă dacă acuzațiile sunt sau nu reale. Ce au aflat? Vishnevsky nu a predat niciodată studenților din anul I la universitate și, în 2014, nu exista nicio studentă cu numele Kristina la facultatea de studii politice.

Mai mult, jurnaliștii au mai descoperit că știrile publicate de Nation News erau repostate foarte des pe rețelele de socializare de pagini cu nume ca „Patrioții Rusiei” și „SUA este sponsorul terorismului mondial”, care mai fuseseră implicate în campanii media proguvernamentale.

Nation News și un alt site celebru de fake news din Rusia, FAN, fac parte din grupul media Patriot, în spatele căruia este Yevgeny Prigozhin, cunoscut drept creierul din spatele Agenției de Cercetare a Internetului. Anul trecut, Facebook a șters sute de conturi care aveau legătură cu FAN după ce a descoperit că în spate este această agenție și că respectivele conturi postau fake news.

Sindicatul jurnaliștilor din Petersburg a publicat un punct de vedere în care spune că acuzațiile răspândite în spațiul media de grupul Patriot împotriva lui Vishnevsky reprezintă o dezinformare, iar jurnaliștii implicați în această poveste s-au discreditat pe sine și profesia lor.

Nu în ultimul rând, Universitatea Herzen a rugat orice student sau absolvent care are informații să iasă în față, însă nici măcar un acuzator nu a depus vreo plângere după apelul conducerii universității. Într-un final, reprezentanții Herzen au declarat că informațiile răspândite de grupul media Patriot sunt fake news.

Și jurnaliștii Moscow Times au vorbit cu studente de la departamentul de științe politice, unde Vishnevsky predă din 2013 și niciuna nu a fost victima vreunei agresiuni sexuale din partea profesorului lor. Toate persoanele intervievate au spus că au auzit despre acuzațiile acestea numai din media.

Vishnevsky a negat toate acuzațiile din presă și a spus că este vorba de răzbunare politică fiindcă nu este de acord cu politica guvernului de la Moscova. El a depus o plângere la poliție împotriva grupului media Patriot.  

„Ceea ce se întâmplă este fără îndoială o răzbunare pentru activismul meu politic, este singurul mod în care pot să privesc toate astea”, a declarat Vishnevsky pentru Moscow Times.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here