Acasă Dezvăluiri The Washington Post: Tensiuni în interiorul Kremlinului – ”șoimii” doresc o acțiune...

The Washington Post: Tensiuni în interiorul Kremlinului – ”șoimii” doresc o acțiune mai dură, ”porumbeii” nu vor deloc război

Când Vladimir Putin a lansat lovituri cu rachete împotriva orașelor ucrainene și a infrastructurii critice, în această săptămână, mișcarea părea să-i câștige președintelui rus o amânare din partea adepților liniei dure din Kremlin și care ceruseră acțiuni mai decisive, scrie The Washington Post.

„Fugi, Zelensky, fugi!”, a aplaudat Ramzan Kadîrov, liderul cecen care a trimis miliții în Ucraina să lupte în război, referindu-se la președintele ucrainean. Kadîrov s-a declarat „100 la sută mulțumit” de desfășurarea războiului, după săptămâni în care a criticat conducerea militară a Rusiei pentru recentele retrageri dezastruoase.

Însă unii înalți oficiali ruși și oameni din elita afacerilor sunt epuizați și deprimați – și se așteaptă o înrăutățire a climatului politic și economic. Dacă escaladarea militară a lui Putin a avut ca scop parțial să pună capăt tulburărilor care se ridică din cauza gestiunii proaste a războiului, atunci impactul ei ar putea fi doar temporar, au declarat mai mulți oficiali și oameni de afaceri, în diverse interviuri.

„Pe câmpul de luptă există și alte probleme”, a spus un influent om de afaceri din Moscova care, ca și alții intervievați pentru acest raport, a vorbit sub condiția anonimatului din cauza temerilor de securitate personală. „Nu cred că va ridica presiunea”, referindu-se la loviturile cu rachete ale rușilor.

În plus, au spus oamenii de afaceri și oficialii, chiar dacă loviturile reușesc să deterioreze mai multe rețele de electricitate și energie ale Ucrainei, în timp ce luptele se prelungesc până în iarnă, există întrebări cu privire la câte rachete mai are Rusia și cât timp mai poate susține o campanie de bombardamente. Rachetele „sunt produse. (…)Dar vechile rezerve se epuizează”, a spus un oficial de stat.

De când armata ucraineană a început să recucerească zone de teritoriu din sudul și estul Ucrainei, Putin a fost forțat să trimită sute de mii de rezerviști abia antrenați pentru a încerca să întărească armata epuizată a Rusiei – o mișcare care a stârnit proteste în toată Rusia și a trimis cel puțin 300.000 de bărbați ruși peste granițele țării, în încercarea lor de a evita mobilizarea.

Pe măsură ce semnele de discordie în interiorul cercului lui Putin au început să iasă la suprafață, atacul umilitor asupra podului Kerci către Crimeea a părut ultima picătură.

*Rusia, în situație de ”zugzwang”

Nimeni nu este mulțumit de status quo”, a spus un oficial de stat rus. „Este clar că o victorie militară sau politică nu va fi posibilă. Dar nici o pierdere nu este posibilă. Acest lucru se transformă în situația din șah cunoscută sub numele de zugzwang, când fiecare pas este mai rău decât următorul și totuși este imposibil să nu te miști.

Optimismul verii când, potrivit unui al doilea oficial de stat, mulți din elita țării credeau că „vom întoarce rezultatul luptelor și vom găsi o cale de rezolvare” s-a evaporat complet. „Oamenii văd că nu există viitor”, a spus el.

Mobilizarea forțată a dat deja o lovitură popularității lui Putin, una dintre principalele baze ale legitimității sale ca președinte, iar când cadavrele rezerviștilor încep să se întoarcă de pe front, situația s-ar putea înrăutăți, a spus omul de afaceri moscovit.

„Peste câteva luni, va exista o dinamică extrem de negativă în Rusia: o înrăutățire a stării de spirit în societate”, a spus el. „Totul depinde de front.”
*Arsenalul de acțiuni posibile, foarte limitat pentru Putin

„Arsenalul de acțiuni posibile al lui Putin este foarte limitat”, a spus Serghei Aleksashenko, fost guvernator adjunct al Băncii Centrale a Rusiei, care trăiește acum în exil în Statele Unite. „În afară de lovirea infrastructurii civile, el are doar opțiunea de a folosi o armă nucleară tactică. Dacă contraatacul ucrainean continuă, întrebarea ce trebuie făcut în continuare rămâne în fața lui Putin”.

Dar puțini oameni din Moscova cred că Putin va recurge la desfășurarea unui atac nuclear tactic, în ciuda declarațiilor Kremlinului, a spus omul de afaceri din Moscova, pentru că „atunci nu va mai avea nicio carte”, în timp ce China ar putea bloca acest tip de escaladare. „Aceasta este o cutie a Pandorei pe care chinezii nu o vor deschisă”, a spus el.

*Rușii speră ca Europa să ”înghețe de frig” și să ”uite” de Ucraina

Sprijinul Arabiei Saudite pentru reducerea producției de petrol din această iarnă părea să-l fi încurajat pe președintele rus, a spus același director executiv din Moscova, care menține contacte cu oficialii politici. Chiar dacă prețurile la energie rămân la același nivel, Putin „crede că Europa va fi în criză și nu va avea timp pentru Ucraina”.

Acesta este un război de uzură care va dura până când una dintre părți nu va mai putea continua războiul”, a spus el.

Directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, a avertizat miercuri că „orașe întregi” din Europa ar putea îngheța și a spus că nu există garanții că Europa ar putea supraviețui iernii cu nivelul actual al rezervelor de gaze naturale.

Economiștii și oamenii de afaceri spun că sancțiunile încep să lovească mai puternic economia rusă, scăderile bugetare fiind deja impuse – în timp ce o propunere de plafonare a prețurilor care va fi aplicată de grupul G7 asupra vânzărilor de petrol rusesc începând din decembrie ar fi o nouă lovitură. Președintele rus „va rămâne fără numerar. … Are nevoie de numerar pentru a plăti Iranul și Coreea de Nord pentru arme. Dar vom vedea în decembrie o realitate cu totul nouă”, a spus Serghei Guriev, rector la Universitatea Sciences Po din Paris.

*Speranțele rușilor în redirecționarea fluxurilor comerciale către China, India și Kazahstan se topesc 

Pe fondul așteptărilor privind sancțiuni mai multe și mai dure, fiecare veste proastă din prima linie este o nouă lovitură pentru economia rusă, a declarat un al doilea membru al elitei de afaceri din Moscova.

Toate afacerile suferă din cauza a ceea ce se întâmplă. Toată lumea și-a înghețat planurile de investiții”, a spus el.

Convingerea anterioară că Rusia ar putea redirecționa fluxurile comerciale dinspre Vest prin China, Kazahstan și India se topește rapid, au spus doi dintre directori de afaceri. Kazahstanul a început să blocheze mărfurile europene către Rusia, în timp ce chinezii începe să oprească și anumite livrări.

Toată lumea este complet frustrată. Starea de spirit este foarte proastă”, a spus un al treilea om de afaceri rus.

Membrii elitei Moscovei încep să vorbească despre potențiala schimbare de conducere într-un mod pe care nu l-au mai făcut până acum în mai mult de 20 de ani de guvernare a lui Putin – deși nimeni nu poate spune cum sau când s-ar putea întâmpla acest lucru.

Am început să intrăm într-o situație revoluționară”, a spus primul oficial de stat. „Toată lumea așteaptă altceva decât ceea ce se întâmplă acum: o altă conducere, un alt război. Șoimii doresc o acțiune mai dură. Porumbeii nu vor deloc război. Se coace timpul pentru o schimbare a sistemului politic. Dar cum se va întâmpla, nu știu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here