Într-un interviu pentru Europa Liberă, fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu a declarat că în interiorul BOR există o tendinţă pe care nu e bine să o numim extremistă sau ultraortodoxă, pentru că ar însemna să-i dăm un conţinut doctrinal, ci mai degrabă este vorba de ”un curent marginal de ţăcăniţi pentru care masca, de exemplu, este semnul Anticristului”.

”Eu cred că face o mare greşeală ierarhia fiind atât de timorată, pentru că ar trebui să uzeze de autoritatea spirituală pe care o are şi să pună capăt acestor aberaţii. Pentru că este un cancer care roade măruntaiele Bisericii Ortodoxe. Nu trebuie să menajezi nişte demenţi şi, din acest motiv, să ai o poziţie ambiguă cum, din păcate, se întâmplă în ultima vreme.”, afirmă Theodor Palelogu în interviul acordat.

Întrebat cum îşi explică că in interiorul Bisericii, chiar de la vârf uneori, au venit tot felul de mesaje contradictorii, inclusiv referitoare la pelerinajul de la Sfânta Parascheava, Theodor Paleologu a declarat că „problema este că în interiorul Bisericii Ortodoxe există ceea ce s-ar numi în engleză o „lunatic fringe”. ”Nu îmi vine să o numesc extremistă sau ultraortodoxă, pentru că ar însemna să-i dăm un conţinut doctrinal. E vorba de un curent marginal format din ţăcăniţi pentru care masca, de exemplu, este semnul Anticristului. E de un comic extraordinar. Anticristul în viziunea lor este mascat. Au elaborat tot felul de absurdităţi pe tema aceasta: că masca schimonoseşte chipul lui Hristos, că este o blasfemie, tot felul de absurdităţi.”.

Declarând că modul în care a administrat guvernul cele două pelerinaje a fost făcut astfel încât să împace ambele tabere, formula aplicată la pelerinajul de Sfânta Parascheva din Iaşi, privind limitarea accesului celor fără buletin de Iaşi, a fost ”o gogomănie„, iar în cazul pelerinajului de Sfântul Dimitrie cel Nou din Bucureşti, „o monumentală prostie„, opinează Paleologu.

Explicând că pentru o mai bună gestionare a situaţiei ar fi  trebuit să limiteze accesul enoriaşilor prezenţi în funcţie de „testul Covid„, Paleologu a acuzat că ”este foarte clar că guvernul a încercat să împace şi capra şi varza. Probabil e vorba şi de preocupări de ordin electoral. Fiind alegeri în decembrie, există o frică de posibile reacţii din partea anumitor clerici şi credincioşi„ a mai afirmat Paleologu în interviul acordat Europei Libere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here