O toaletă din aur masiv, instalată în muzeul Palatului Blenheim, locuința natală a lui Winston Churchill, a fost furată. Toaleta de 18 k, în valoare de peste 1 milion de lire sterline, este o piesă de artă numită ”America” și este opera artistului italian Maurizio Cattelan, informează Skynews.

Palatul Blenheim

Poliția a confirmat că toaleta a fost furată și face o anchetă. Thames Valley Police crede că, pentru jaf au fost folosite cel puțin două vehicule. Prezența poliției în zonă a fost întărită, iar anchetatorii apelează la informații ale martorilor. Poliția a primit rapoarte despre furt la ora 4.57 dimineața, ora locală, la șapte minute după ce hoțul sau hoții au fugit de la locul faptei.

Nu au fost raportați răniți, iar Palatul Blenheim cooperează cu anchetatorii.

Vasul din aur este în continuare dispărut, însă un bărbat în vârstă de 66 de ani a fost arestat în legătură cu furtul. Inspectorul Jess Milne a spus: „Lucrarea de artă furată este o toaletă de mare valoare, realizată din aur și era expusă la palat”.

Din cauză că toaleta era conectată la instalațiile clădirii, aceasta a provocat pagube semnificative și inundații.

Lucrarea de artă nu a fost recuperată în acest moment, dar efectuăm o investigație amănunțită pentru a o găsi și a-i aduce pe cei responsabili în fața Justiției.”

Vasul de toaletă a fost instalat în Palatul Blenheim, locul de naștere al fostului prim-ministru britanic, din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ca parte a expoziției lui Maurizio Cattelan.

Contul de Twitter al Palatului și-a cerut scuze pentru „orice neplăcere” cauzată vizitatorilor, spunând că „din cauza unui incident neprevăzut la Palat”, acesta va rămâne închis pentru restul zilei.

Dominic Hare, directorul executiv al Palatului Blenheim, a declarat: „Suntem întristați de acest eveniment neobișnuit”, dar, de asemenea, a asigurat că nimeni nu a fost rănit.„Suntem foarte recunoscători personalului nostru și poliției Thames Valley pentru reacțiile rapide și curajoase. Știam că există un interes imens pentru expoziția de artă contemporană Maurizio Cattelan, cu public numeros care să vină să se bucure de exponate. Prin urmare, este o mare rușine că un obiect atât de prețios a fost furat, dar avem încă de arătat atât de multe comori fascinante, în Palat. Ancheta continuă, dar muzeul va fi deschis, ca de obicei, de mâine, astfel încât vizitatorii pot continua să vină și să experimenteze tot ce avem de oferit.

Un cal de taxidermie suspendat din plafonul istoric ca parte a expoziției dlui Cattelan & # 39;
Un cal împăiat, suspendat de tavanul original al clădirii, parte a expoziției Cattelan

Toaleta de aur a lui Maurizio Cattelan, descrisă de unii drept „artă penibilă”, a fost instalată și funcțională pentru vizitatori – cu condiția să nu stea mai mult de trei minute, pentru a nu se forma coadă.

Edward Spencer-Churchill, fondatorul Blenheim Art Foundation, declara pentru The Times, înainte de instalarea vasului: „În ciuda faptului că m-am născut cu o linguriță de argint în gură, nu m-am așezat niciodată pe o toaletă de aur, așa că aștept cu nerăbdare aceast moment.”

Întrebat despre problemele de securitate, el comenta: „Nu va fi cel mai ușor lucru de furat”, mai explica Edward Spencer-Churchill .

Toaleta din aur a fost expusă anterior la muzeul Guggenheim din New York, în 2016. Vizitatorii au putut să o folosească, în timp ce un membru al personalului de securitate stătea de pază afară. În jur de 100.000 de persoane au stat la coadă ore întregi pentru a folosi scaunul de toaletă din metal preţios.

Aceasta i-a fost oferită, ulterior, de către muzeu, președintelui american Donald Trump – care, la instalarea sa la Casa Albă, a instalat perdele aurite.

Administraţia de la Casa Albă a solicitat în 2017, Muzeului Guggenheim din New York să îi împrumute un tablou de Vincent Van Gogh, iar oficialii instituţiei i-au propus în schimb opera lui Cattelan.

Într-un mesaj electronic trimis la jumătatea lunii septembrie 2017, directorul artistic al muzeului, Nancy Spector, a refuzat solicitarea administraţiei de la Casa Albă de a-i împrumuta tabloul „Paysage enneigé” (1888) al lui Van Gogh, au declarat reprezentanţi ai instituţiei pentru The Washington Post.

Nancy Spector a specificat în mesaj că acest tablou urma să fie expus la Muzeul Guggenheim Bilbao, înainte de a reveni la New York, unde urma să fie păstrat, „într-un viitor previzibil”.

Ea a propus în schimb împrumutarea unui closet din aur masiv, creaţie a artistului Maurizio Cattelan, expus la Guggenheim în perioada septembrie 2016 – vara lui 2017.

Opera de artă, intitulată „America”, un closet operaţional, a fost folosită de circa 100.000 de persoane în perioada în care a fost expusă la muzeu. Artistul a dorit să o împrumute Casei Albe pe termen lung, potrivit aceluiaşi mesaj electronic. „Este, desigur, de o valoare excepţională şi destul de fragilă, dar vă oferim toate indicaţiile pentru instalare şi întreţinere”, continua Spector.

„Ne pare rău că nu putem da curs solicitării iniţiale, dar sperăm că această ofertă excepţională vă va interesa”, se încheia mesajul.

Spector l-a criticat public în mai multe rânduri pe Donald Trump. În august 2017, ea scria pe un blog că opera de artă a lui Maurizio Cattelan poate fi interpretată ca o referinţă la administraţia Trump.

Palatul Blenheim este reşedinţa ducilor de Marlborough în Woodstock, Oxfordshire.

Maurizio Cattelan s-a născut la Padova, în Italia, în 1960. Cattelan nu are studii de artă şi se declară mai degrabă „lucrător în domeniul artei” decât artist. Este cunoscut mai ales pentru lucrările în care a abordat figuri istorice plasându-le în situaţii care au provocat controverse. Astfel, în „La Nona Ora”, în 1999, a creat o figură din ceară a papei Ioan Paul al II-lea lovit de un meteorit şi căzut pe un covor roşu. Lucrarea sa din 2001 „Him” îl înfăţişa pe Adolf Hitler într-o replică de dimensiuni reduse aşezat în genunchi pentru rugăciune. Expoziţii dedicate lucrărilor sale au fost găzduite de cele mai mari instituţii de artă din lume în ultimele două decenii. A declarat că s-a retras în 2011, dar a revenit pentru a realiza vasul de toaletă din aur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here