Tot mai mulți angajați străini în industria hotelieră românească. Care este motivul

Foto: Unsplash

Hotelierii din România se bazează tot mai mult pe muncitori din afara Uniunii Europene (UE), pentru că nu au multe alternative de angajare pe piaţa internă a muncii, a declarat pentru Agerpres preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile.

„Ne bazăm tot mai mult pe muncitorii străini, pentru că nu avem alternativă internă. Trebuie să amintesc că industria face eforturi de a mări veniturile: aproape fiecare proprietar a mărit sau măreşte nivelul de salarii, evident în măsura în care îi permite activitatea, dar cu eforturi mari şi sperăm să devenim din ce în ce mai atractivi pentru alte sectoare, inclusiv pentru români care astăzi lucrează în diaspora şi care s-ar putea întoarce. Eu am exemple de angajaţi din străinătate pe care i-am adus şi care vin să lucreze în România, şi cred că acest lucru se poate extinde”, a afirmat Ile.

Una dintre măsurile urmărite de către hotelieri pentru acoperirea deficitului de forţă de muncă este creşterea numărului de muncitori extra-comunitari acceptaţi la muncă în România.

„Şi hotelurile, ca şi restaurantele, au aceeaşi problemă a lipsei forţei de muncă”, a spus Ile.

Reprezentantul FIHR speră că autorităţile române vor reduce fiscalitatea în domeniul HORECA, fie că acest lucru se va face prin proiectul ministrul Economiei, Claudiu Năsui – zero taxe pentru HoReCa, „fie că vom legifera în sfârşit bacşişul, ca măsură de creştere a atractivităţii potenţialilor angajaţi să vină să lucreze la noi”.

„Sperăm în facilităţi fiscale pentru atragerea forţei de muncă, stimularea educaţiei şi simplificarea procedurilor de aducere de muncitori străini”, a explicat Călin Ile.

Recent, guvernul a aprobat suplimentarea la 50.000 a numărului de lucrători din afara UE care pot solicita drept de muncă în acest an în România, dublând astfel numărul de 25.000 de muncitori non-comunitari aprobaţi la începutul anului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here