Tot mai mulți oameni sunt expuși la temperaturi periculos de ridicate

Sursa: Pixabay

<< După cum au prezis modelele de schimbări climatice, frecvența și intensitatea zilelor înăbușitoare au crescut în ultima vreme. Recordurile au fost doborâte în Europa, săptămâna aceasta, când un val de căldură a cuprins continentul. Marea Britanie a stabilit un nou record de temperatură maximă, de 40,3 °C (104,5 °F), spulberând cele 38,7 °C stabilite în 2019. Din anii 1980, temperaturile au crescut în regiunile mai reci ale lumii, expunând tot mai mulți oameni la căldura înăbușitoare. Între timp, creșterea populației a fost cea mai rapidă în țările cele mai fierbinți, crescând ponderea umanității afectate >>, notează The Economist.

<< Pentru a măsura expunerea la căldură, am combinat două seturi mari de date. Indicele climatic termic universal (UTCI) produs de programul UE de observare a Pământului, Copernicus, măsoară căldura la intervale de oră, împărțind lumea în 865.000 de pătrățele dintr-o grilă. UTCI combină datele despre temperatura aerului și radiația solară cu umiditatea și vântul, totul într-o singură temperatură compozită, măsurată în Celsius. Apoi am coroborat aceste date cu populația care trăiește în fiecare pătrat al grilei.

UTCI de peste 38°C este clasificat ca provocând stres termic „foarte puternic”. Temperaturile peste 46°C provoacă stres „extrem”. Doar 30 de minute de stres termic foarte puternic pot pune în pericol vieți, în special în rândul bătrânilor. Patru cincimi din populația lumii s-a confruntat cu cel puțin o zi de stres termic foarte puternic – definită ca durând cel puțin trei ore – în ultimii cinci ani.

Deși mari părți ale populației Europei au suportat o căldură de peste 38°C în această săptămână, rămâne totuși ceva excepțional. În ultimii cinci ani, europeanul mediu a cunoscut o astfel de căldură doar trei zile pe an. Dar norma o găsim în altă parte: oamenii din afara Europei suferă condiții similare timp de 65 de zile în fiecare an.

Căldura extremă, de peste 46°C, este, de asemenea, remarcabil de comună. În medie, are loc timp de trei zile pe an pentru fiecare persoană de pe Pământ. Dar incidența este mult mai mare în Africa și în unele părți ale Asiei, în special pe subcontinentul indian. O persoană medie care trăiește pe aceste două continente a cunoscut recent o astfel de căldură timp de 4,9 zile pe an, o creștere cu 30% față de 1980 până în 1984.

Creșterea mare a populației în Africa și Asia înseamnă că stresul termic afectează acum mai mulți oameni. Cele mai fierbinți țări au tendința de a crește, ca număr al populației, cel mai rapid din 1980. Așadar, ponderea timpului în care oamenii au simțit un stres termic foarte puternic a crescut cu 50%. Două treimi dintre cei care suferă de căldură extremă trăiesc în țări în care veniturile medii anuale sunt sub 2.000 de dolari, ceea ce înseamnă că mulți nu își pot permite aerul condiționat. Acum, când se înăbușă la soare, europenii ar trebui să se gândească puțin și la acești oameni. >>

Trei litere care nu pot salva planeta

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here