Tragedia Boeing 737 Max. Comisie internațională de experți, critici dure aduse SUA

O comisie internaţională de experţi în siguranţa aeriană a criticat dur, vineri, evaluarea sistemului de siguranţă al avionului 737 Max al Boeing făcută de Administraţia Federală pentru Aviaţie (FAA) a SUA, în urma a două accidente în care 346 de persoane şi-au pierdut viaţa, transmite News.ro, care citează Reuters.

În luna aprilie, Comisia Mixtă a Autorităţilor pentru Evaluare Tehnică (Joint Authorities Technical Review  – JATR) a fost solicitată de FAA să analizeze supravegherea şi aprobarea de către agenţie a sistemului antiblocare MCAS al avionului 737 Max, înainte de cele două prăbuşiri.

„Echipa JATR a constatat că sistemul MCAS nu a fost evaluat ca o funcţie completă şi integrată în documentele de certificare care au fost înaintate FAA”, potrivit raportului de 69 de pagini.

„Lipsa unei dezvoltări unitare, de la început până la sfârşit, şi a evaluării funcţionării sistemului şi a analizelor siguranţei acestuia, combinate cu o documentaţie amplă şi fragmentată au făcut dificil de evaluat dacă a fost demonstrată complianţa în totalitate”, se mai arată în raport.

Consemnarea la sol

737 Max, cel mai bine vândut avion al Boeing, a fost consemnat la sol la nivel mondial după prăbuşirea unei aeronave în Etiopia, pe 10 martie, în care şi-au pierdut viaţa 157 de oameni. Accidentul s-a produs la cinci luni după prăbuşirea unui avion 737 Max al companiei Lion Air în Indonezia, în care au murit 189 de oameni.

Proiectul de raport al JATR, obţinut de Reuters înainte de publicarea oficială a acestuia, vineri, mai arată că practica veche a FAA de a delega „un nivel ridicat” al sarcinilor de certificare unor producători ca Boeing să fie reformate semnificativ, pentru a fi asigurată o supraveghere adecvată a siguranţei.

Administratorul FAA, Steve Dickson, a afirmat într-un comunicat că va analiza recomandările comisiei şi va lua măsurile adecvate, „în urma evaluării sincere şi independente a certificării Boeing 737”.

Boeing a anunţat că nu comentează imediat raportul.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here