Treisprezece persoane au murit şi două au fost rănite grav duminică după căderea unei cabine de teleferic la Stresa, staţiune balneară din Piemont, pe malul lacului Maggiore, în nordul Italiei, conform unui nou bilanţ prezentat ca definitiv de echipele de salvare, relatează AFP.

„Bilanţul definitiv al traficului accident este de 13 morţi şi doi răniţi grav transportaţi cu elicopterul la Torino”, a transmis serviciul de salvare montană pe contul său de Twitter.

Cei doi grav răniţi sunt copii, în vârstă de nouă, respectiv cinci ani.

Accidentul a survenit în jurul orei locale 12.30 (10.30 GMT) la 100 de metri de staţiunea din vârf, se arată într-un comunicat al Ministerului Infrastructurii.

Tragedia ar fi fost cauzată de ruperea unui cablu, pe partea cea mai înaltă a traseului, ceea ce a dus la căderea cabinei, conform agenţiei de presă ANSA.

În imagini transmise de pompieri şi de echipele alpine de salvare se văd rămăşiţele cabinei într-o zonă împădurită extrem de abruptă, ceea ce îngreunează mult accesul.

Acest teleferic popular printre turişti leagă în 20 de minute localitatea Stresa de Muntele Mottarone care, de la o înălţime de aproape 1.500 de metri, oferă o privelişte spectaculoasă asupra lacului Maggiore şi a Alpilor.

El a fost închis între 2014 şi 2016 pentru lucrări de mentenanţă.

Incidente în care au fost implicate telescaune şi teleferice produse în ultimii 15 ani:

6 februarie 2020 – Patru persoane, cu vârste cuprinse între 33 şi 40 de ani, au fost grav rănite în momentul în care telescaunul în care se aflau s-a prăbuşit de la o înălţime de zece metri, într-o staţiune de schi din Elveţia. Accidentul a avut loc după ce o coardă ataşată la un utilaj de tasat zăpada a lovit telescaunul, provocând prăbuşirea acestuia. Alţi şase pasageri au fost recuperaţi nevătămaţi din telescaun.

17 ianuarie 2019 – Şaptezeci şi una de persoane, printre care şi mai mulţi copii, au rămas suspendate în aer peste două ore într-o staţiune de schi din Republica Cehă, aflată în estul oraşului Usti nad Orlici, după ce instalaţia de telescaun s-a defectat din cauza unui copac care a căzut peste una dintre liniile ce asigură ascensiunea telecabinei. Evenimentul nu a provocat panică în rândul celor blocaţi în telescaun, însă unele persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

29 noiembrie 2013 – O persoană a murit şi alte patru au fost rănite, dintre care doi copii, după ce un teleferic de marfă s-a prăbuşit în staţiunea de schi Spindleruv Mlyn din Cehia, situată la circa 120 de kilometri nord-est de Praga. Telefericul, folosit în mod normal pentru a transporta marfă la o cabană, a căzut de la o înălţime de circa 20 de metri.

3 decembrie 2011 – Patruzeci şi unu de turişti au rămas blocaţi şi au aşteptat peste şapte ore pentru a fi eliberaţi într-un teleferic din Tignes, una din cele mai mari staţiuni ale sporturilor de iarnă din Alpii francezi. În cele două cabine ale telefericului Grande-Motte se aflau 36 de persoane la coborâre şi cinci la urcare. Schiorii, între care şi copii, au fost evacuaţi cu ajutorul corzilor, prin trapele de pe plafonul cabinelor, care erau suspendate la o înălţime de aproximativ 40 de metri de sol.

31 ianuarie 2011 – Un tânăr danez a supravieţuit miraculos unei căderi de la 15 metri înălţime, după ce o macara de construcţii a agăţat telescaunul în care se afla acesta, în staţiunea de iarnă Hafjell, din sud-estul Norvegiei. Telescaunul s-a desprins de cablu şi a căzut în gol de la 15 metri. Ocupantul telescaunului a suferit doar contuzii uşoare la nivelul bazinului.

2 martie 2009 – Douăzeci şi trei de persoane au fost rănite, dintre care trei grav, într-un accident de telescaun în staţiunea de schi Sierra Nevada, din apropiere de Granada, Spania. Cablul unui telescaun s-a desprins la nivelul unui pilon, schiorii fiind proiectaţi brusc spre sol de la o înălţime de câţiva metri.

24 mai 2007 – O persoană şi-a pierdut viaţa, iar alte două au fost grav rănite, în urma căderii unui teleferic, în timpul unor lucrări de întreţinere la Mayrhofen, din regiunea austriacă Tirol. Cabina, la bordul căreia efectuau lucrări de întreţinere cei trei bărbaţi, a căzut de la o înălţime de 40 de metri. Telefericul de la Penkenbahn era închis publicului în momentul accidentului.

5 septembrie 2005 – Nouă schiori germani, şase copii şi trei adulţi, au murit într-un accident de teleferic produs în regiunea Tirol, la Solden, în Alpii austrieci. Alte şapte persoane au fost rănite, dintre care patru grav, în momentul în care un bloc de beton a fost scăpat de un elicopter şi a căzut pe cabina lor. Blocul de beton, de 750 de kg, aflat la originea accidentului, a căzut peste cabină de la o înălţime de 300 de metri.

Sursa: Agerpres

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here