Tratamentul-minune poate ucide. Un spital francez a oprit administrarea sa la un pacient cu Covid-19

Un spital din Franța a fost nevoit să oprească un tratament experimental cu hidroxiclorochină la cel puțin un pacient infectat cu coronavirus, după ce a devenit un „risc major” pentru inimă, potrivit Newsweek.

Spitalului Universitar din Nisa este unul dintre numeroasele spitale care testează hidroxiclorochina la pacienții cu COVID-19. Acesta a anunțat că a fost selectat în acest program pe 22 martie.

Într-un interviu acordat cotidianului francez Nice-Matin, profesorul Émile Ferrari, șeful departamentului de cardiologie al spitalului Pasteur din Nisa, a declarat că au fost deja identificate efectele secundare, astfel că unora dintre pacienți a trebuit să li se sisteze administrarea.

Efectele secundare cardiace potențiale ale hidroxiclorochinei au fost evidențiate de Clinica Mayo, la sfârșitul lunii martie. Un articol de pe site-ul său arăta că medicamentul poate duce la moarte subită, în unele cazuri, din cauza efectelor pe care le are asupra inimii.

Potrivit studiului derulat de Clinica Mayo, hidroxiclorochina blochează unul dintre canalele care controlează sistemul de reîncărcare al inimii. „Această interferență crește posibilitatea ca ritmul cardiac să degenereze în bătăi periculoase, neregulate, rezultând în cele din urmă în moartea subită prin infarct”.

Potrivit lui Michael J. Ackerman, de la Clinica Mayo, este necesară ideintificarea acelor pacienți susceptibili la efectele secundare ale tratamentului cu hidroxiclorochină, pentru a putea folosite în siguranță medicamentele, în efortul de a neutraliza amenințările puse de coronavirus.

Potrivit lui Émile Ferrari, hidroxiclorochina singură prezintă doar un risc minor pentru inimă. Cu toate acestea, atunci când este administrat alături de azitromicină, un antibiotic cu care este prescris în combinație pentru tratamentul coronavirusului, riscul crește. Astfel, arată specialistul, pentru unii pacienți tratați cu aceste medicamente, „remediul este mai nociv decât boala în sine”.

Într-un interviu acordat NBC, Michael J. Ackerman s-a declarat îngrijorat de cât de puțină atenție i s-a acordat acestui potențial efect secundar al hidroxiclorochinei, chiar și în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății: „Ceea ce m-a deranjat cel mai mult a fost nu când auzeam politicieni spunând că aceste medicamente sunt sigure, ci când vedeam la știri cardiologii și specialiștii în boli infecțioase care susțineau că [hidroxiclorochina] este complet sigură, fără a menționa nici măcar acest efect secundar rar. Este de nescuzat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here