Profesorul „trăznit” care a făcut clorochina vedetă. Comparat cu Asterix și ZZ Top, a luptat cu virusurile-gigant, iar unele bacterii îi poartă numele

Sursa: Facebook

Considerat de unii excentric, iar de alții extrem de competent, prof. francez Didier Raoult devine tot mai mult o figură-cheie printre experții care vin cu soluții în pandemia de coronavirus.

De la disputele sale din trecut cu o parte a lumii medicale, la ciocnirea cu soțul fostei ministre a Sănătății de la Paris și până la capacitatea sa de autopromovare prin intermediul institutului pe care îl conduce la Marsilia, Didier Raoult câștigă tot mai mulți adepți în zona științifică, dar și în mediul online.

Cel puțin aceasta este concluzia unui dosar dedicat profesorului Raoult de cotidianul Liberation, în ediția sa pentru abonați. Un personaj al cărui chip a fost comparat când cu al galilor lui Asterix, când cu ZZ Top, dar mai presus de toate, un medic, profesor și cercetător călit în studiul virusurilor-gigant și al bacteriilor periculoase. Unele dintre acestea din urmă îi poartă acum numele.

Prezentăm, mai jos, dosarul „Didier Raoult”, făcut de Liberation:

Un grup Facebook creat sâmbătă, intitulat „Didier Raoult vs Coronavirus”, împănat cu emoticoane sugestive, cu biceps, are deja 70.000 de membri.

Cozi în fața Institutului Spitalului Universitar din Marsilia (IHU), pentru testare și, eventual, tratament.

Candidați în alegerile municipale din Marsilia, în frunte cu Martine Vassal (LR), afectată de coronavirus, nu contenesc cu laudele la adresa salvatorului lor, pe rețele sociale.

O petiție lansată pe Change.org – care a strâns aproape 200.000 de semnături în doar câteva ore – cere aplicarea imediată a recomandărilor lui Didier Raoult.

Pe scurt, asistăm la un exercițiu de entuziasm generalizat față de șeful Institutului, până de curând considerat un soi de „Doctor Maboul” (un joc de societate – detalii AICI) de către mulți membri ai comunitatății științifice.

Luni, în timpul unui interviu telefonic acordat cotidianului Liberation, acesta a măturat nemulțumirile exprimate la adresa sa: „Doctorii care mă critică nu sunt nici în domeniul meu și nici la categoria mea de greutate”.

Potrivit lui Alexandre Bleibtreu, epidemiolog la Pitié-Salpêtrière și autorul unei mea culpa spectaculoase, în 12 martie, pe Twitter, tot mai mulți se convertesc la religia profesorului și echipei sale.

„Sunt un star mondial”

Duminică seară, „în conformitate cu Jurământul lui Hipocrate”, acesta din urmă a anunțat că a decis să testeze „toți pacienții febrili” și să trateze cu hidroclorochină și azitromicină pe cei cu leziuni pulmonare.

Hidroxiclorochina este medicament comun în tratarea malariei, iar azitromicina este un antibiotic prescris adesea.

„Credem că nu este moral faptul ca această asociere să nu fie inclusă sistematic în studiile terapeutice privind tratamentul infecției cu Covid-19 în Franța”, declarau Raoult și discipolii săi de la Institutul din Marsilia.

Dacă ar face parte din consiliul științific constituit de Emmanuel Macron, ca parte a luptei împotriva Covid-19, prof. Raoult în mod clar să convingă cele mai înalte sfere medicale și pe cei de la cel mai înalt nivel al statului. Însă reputația sa, de electron liber, nu este chiar ușor de surmontat în sfera sănătății.

Un conflict legat de statutul Institutului l-a plasat pe poziții antagonice cu Yves Lévy, fostul șef al institutului public de cercetare a sănătății umane, Inserm. Yves Lévy este sotul lui Agnes Buzyn (până de curând ministru al Sănătății în Franța – n.r.).

Iar înfățișarea sa atipică – păr lung, haine casual sub bluza albă – îl face să semene cu „un gal din Asterix sau cu ZZ Top care și lăsat chitara pe marginea drumului, în cuvintele lui Jean Dominique Michel, antropolog elvețian specializat în practici sanitare. Michel este el însuși un avocat al metodei Raoult.

Apoi, este și „gură spartă”. În ultimele săptămâni, Didier Raoult a dat o groază de interviuri, cu mesajul „mi se rupe”. Un exemplu, intervenția sa de luni, din Le Parisien, referitor la decizia guvernului de a efectua un studiu clinic de anvergură pentru a vedea randamentul clorochinei. Sau interviul său de sâmbătă, din Provence, cu ecouri megalomane: „În lumea mea, sunt o vedetă mondială, nu sunt deloc împotriva curentului”, declara Raoult, vizibil iritat de adversarii săi.

„Are un h-index (clasament al cercetătorilor, bazat pe publicații, nota editorului, etc.), pe măsura lipsei sale de pudoare, arată un profesor de la Spitalul Universitar Timone.

A avut întotdeauna reputația de a fi original, dar și extrem de eficient în cercetare. Este foarte provocator, dar e de nivel înalt”.

Provocări sau acuzații, „gurul” clorochinelor destabilizează prin poziții iconoclaste în privința climei, de pildă. Acum câțiva ani, în cronicile sale din Le Point, el a proclamat: „Opriți catastrofismul!”

Rezultate obișnuite

Ca manager, personalitatea lui poate ridica și întrebări, chiar și o problemă.

O scrisoare anonimă care denunța o situație „insuportabilă și degradantă” sau „atmosferă proastă la locul de muncă” a dus la deschiderea unei anchete, în 2017, de către autoritățile competente, dar și la întocmirea unui raport sever

Li s-a răspuns cu o petiție, intitulată „Lăsați-ne să lucrăm!”, inițiată de cadrele de la IHU.

În același an, un caz de hărțuire sexuală a afectat, de asemenea, reputația institutului.

Ceea ce se omite uneori e faptul că Didier Raoult e unul dintre cei mai buni din lume și se află la originea a numeroase descoperiri, brevete și tratamente.

În 2010, Raoult a fost câștigătorul marelui premiu Inserm pentru întreaga sa carieră. O carieră de-a lungul căreia lucrările lui pe virusurile-gigant (Mimivirus, descoperit în 1992, și Sputnik, în 2008) au deschis un domeniu de cercetare până atunci neexplorat.

Două bacterii au chiar un nume inspirat de cel al șefului IHU: Familia Raoultella (responsabilă pentru diverse infecții) și Rickettsia raoultii (transmisă prin căpușe și provocând o febră puternică).

IHU obține sistematic rezultate importante, pe care le popularizează pe site-ul, în buletine informative intitulate, „Avem dreptul de a fi inteligent „… În acest format, Raoult este intervievat de către un membru al echipei sale.

Prolix în presa scrisă și la radio, el „nu vrea să meargă în platourile TV”. Motivul? „Nu vorbesc în bistrouri”.

Conferința sa filmată, ținută în fața studenților, a fost distribuită pe YouTube.

Didier Raoult a anunțat în 25 februarie „sfârșitul jocului împotriva coronavirusului”.

Iar dacă o parte a comunității științifice are încă îndoieli, strategia media a profesorului Raoult este, fără îndoială, formidabil de eficientă.

Context. Axa Paris-Washington

Pandemia de coronavirus câștigă tracțiune și în Franța, unde numărul cazurilor tinde spre 25.000, iar cel al deceselor depășește 1.100.

Autoritățile de la Paris au luat măsura izolării la domiciliu a populației, iar imaginile Parisului golit de oameni fac turul rețelelor sociale și al galeriilor foto din paginile presei internaționale.

Pe acest fond, autoritățile caută tot mai mult o doză-șoc de combatere a coronavirusului, iar soluții care promit minuni, întâmpinate cu scepticism doar acum câteva zile, câștigă tot mai multă popularitate.

Pe acest fundal, Ministerul Sănătății de la Paris a anunțat că a demarat teste clinice la scară mare a unei scheme de tratament cu medicamente bazate pe clorochină, care promit să combată eficient infecțiile cu Covid-19.

Clorochina are un mare fan și la Washington, în persoana președintelui Donald Trump.

Hidroxiclorochina şi Azitromicina luate împreună, au şansa reală de a produce o mare schimbare în istoria medicinei”, scria, recent, pe Twitter, liderul de la Casa Albă.Iar presa americană a prezentat cazul unui pacient care a învins coronavirusul după ce inițial își luase adio de la soție și copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here