„Trebuia să te omoare”. Reacțiile românilor la știrea că Daniela Crudu a fost bătută de iubit

danieal crudu
Foto: Facebook

Un studiu realizat anul trecut pe vremea asta de INSCOP Research scotea la iveală că la fiecare 30 de secunde o femeie din România este bătută. Asta se traduce prin 3.000 de femei agresate în fiecare zi. Dintre aceste cazuri, doar 100 ajung să fie raportate autorităților. Chiar și așa, atunci când victimele ajung să apeleze la ajutorul polițiștilor, puțin poate fi făcut pentru ele. Un ordin de restricție este un scut de hârtie ușor de străpuns de cuțitul unui soț ce se crede stăpân pe viața unei femei care a avut curajul să-l părăsească după ani de abuz. O demonstrează un caz șocant, petrecut în urmă cu o săptămână în Ilfov: o femeie a fost omorâtă de soțul ei. Obținuse un ordin de restricție în urmă cu o lună și jumătate, după ce bărbatul o amenințase cu moartea. Măsura este, din păcate, o simplă formalitate în lipsa brățărilor de monitorizare prin GPS.

Irina, căci acesta era numele victimei, este numai una dintre cele 8.000 de femei care au obținut în 2019 un ordin de restricție de la poliție. Din 1 ianuarie până azi, autoritățile române au mai emis alte 640. 242 dintre acestea au fost deja încălcate. Asta în timp ce un proiect de lege privind monitorizarea electronică prin GPS a agresorilor zace pierdut prin Parlamentul României.

Unul dintre trei români cred că femeile sunt bătute „și din vina lor”

Întorcându-ne la studiul INSCOP, acesta a scos la iveală și că, numai în perioada 2010-2012, au fost înregistrate peste 65.000 de cazuri de violență conjugală. Tot în această perioadă, nu mai puțin de 800 de femei au murit din cauza violenței domestice. 

Cercetarea a reliefat și o serie de credințe bine împământenite în mentalul colectiv al românilor. Pe multe dintre ele, probabil le-ați auzit deja rostite:

 • unul din trei români consideră că „femeile mai sunt bătute şi din vina lor”;
 • 8% cred că „bătaia este ruptă din rai”;
 • 6,4% consideră că „un bărbat care nu-şi bate femeia nu o iubeşte cu adevărat”;
 • 7,3% susţin că „femeia este proprietatea bărbatului”:
 • aproape 66% dintre femeile agresate au fost bătute de propriul soţ.

Cazul Daniela Crudu și cum au justificat românii violența în comentarii

Fast forward în weekendul trecut și ajungem la cazul Danielei Crudu. Pentru cei încă nefamiliarizați cu personajul, Daniela Crudu a devenit cunoscută drept asistentă TV la talk-show-uri mondene. La fel ca alte asistente TV (vezi Bianca Drăgușanu) a apelat la nenumărate operații și proceduri estetice pentru a-și îmbunătăți aspectul fizic. 

A bifat și câteva scandaluri. În februarie 2015 era luată cu duba de acasă și dusă cu mandat la audieri într-un dosar de proxenetism instrumentat de Secția 19 din București. În dosar erau implicate și alte nume cunoscute pe scena mondenă, ca Simona Trașcă sau Mădălina Pamfile. „Surse judiciare precizează că printre clienți se numără Puiu Popoviciu, Ioan Neculaie, Irinel Columbeanu, Horia Simu, dar și fiul lui Adriean Videanu, Andrei Valentin”, scria libertatea.ro. Tarifele, mai arată în sursa citată, se situau undeva la 1.500-2.000 de euro. Iar în 2011, Leo de la Strehaia spunea că i-a dat fostei asistente 10.000 de euro contra unor servicii sexuale… care nu au mai avut loc.

Toate aceste detalii din biografia Danielei Crudu justifică, în ochii multor români, deopotrivă bărbați și femei, pumnii pe care i-a primit în weekend fosta asistentă TV, care a sunat la 112 duminică dimineața. Potrivit relatărilor din presa mondenă, polițiștii au găsit-o desculță și plină de sânge. Are un traumatism cranio-facial, o entorsă la gleznă și o fractură de piramidă nazală care necesită intervenție chirurgicală. 

Redăm în continuare o partea dintre mesajele postate de români pe Facebook la știrile din ultimele zile despre Daniela Crudu:

 • „Hahahaha, ce-mi plac știrile astea, i-a spart p***a, trebuia să-i dea mai bine, să lase urme de lanț pe cățea”;
 • „Ups… panarama a încasat-o iarăși! ps : sunt contra violenței domestice… dar puteti sa ne scutiți cu știrile cu excrementele astea din „showbiz”? 🙂 Mulțumesc!”
 • „Ia dat cadoul de Valentine’s Day mai devreme!…”
 • „Sunt total împotriva violenței de orice fel. Însă cu excepție în cazul femeilor care cred ca li se cuvine orice. Care nu se respecta și umblă cu cioara vopsita pentru a o da drept porumbel. Cazul de fata ar trebui sa fie un mesaj pentru toate fetele care își doresc bani din prosteala (chatistele, prostituate etc.)!”
 • „Nu-s de acord cu violenta domestica sau ceva , dar astea merita desfigurate , toate panaramele astea , nu le strica din cand in cand :)))))))) asta pe langa ca e parasuta mai e si proasta de pute :))))))”
 • „Danelo mo șmecheria se plătește sau tu ai uitat chestiile astea???”
 • „Ce comentarii cu jigniri a stârnit o curva bătută de unul din „iubiți”. Dar nu curva e de vina că noi ne facem cu ou si cu oțet unii pe alții. Javra curvă cred că mustăcește când vede ce fraieri suntem noi , cei care ne transformam in avocații ei fără sa merite. Repet, in locul lui o băteam de-o băgam la reanimare. Și-o merită cu vârf si îndesat. Si da , o spun eu o femeie.”
 • „Trebuia sa te omoare ala curvo nenorocita mAi scapa lumea de o tarfaaaa”
 • „Eu unul nu cred că a bătut – o – pobabil că doar a fost ,,scuturată” puțin de praf .. 😮 🙂 😛 , oricum ea de felul ei e cam „zbrehudă”.. chiar așa fără vreun motiv nu cred că a încasat – o !!”
 • „după ploaia de lovituri primite, Cruda s-a prăbușit pe caldarâm intr-o baltă de botox”
 • „ A prins-o ca a dat kilometrajul înapoi !!! Ă luat-o de la 0 km !!!”
 • „Păi cât a supt merită o vizită la spital 😂😂😂😂”
 • „Urmează Bianca Drăgușanu, exclus Andreea Tonciu ca aia la prostie bate toate recordurile. Mda, parca ma doare si pe mine bataia care a luat-o, poate a meritat-o.”
 • „De desfigurat nu prea avea cum …..din cauză că se desfigurase ea prin operații!!”
 • „A batut-o ca sa ajunga la spital sa ii dea kilometrajul inapoi”
 • „Ha,ha,ha…nu a ratat nici asta!!! Să nu o bâtă nimeni in toata Europa asta!?🤣😂 Oricum…operațiile estetice aveau nevoie de retușuri”
 • „Pe cine intereseaza?Toate curvetele au ajuns mari vedete in Romania!Daca nu depune plangere la politie da de inteles ca totul e ok!”
 • „- Daniela iți place peştele ? / – Nu, că mă bate…”
 • „Ştire mai importantă decăt că au bătut-o pe paraşuta asta nu există.”
 • „Asta trebuia să meargă la vulcanizare nu la spital”
 • „ Aoleu fă nu ai stat capră cum trebuia de asta ța tras o mama de bataie data viitoare ține si tu craci aia mai inchisi nu mai sta cracanata ,stiu ca ți-au tras-o toți si ai ramas asa”
 • „Sau dezumflat silicoanele și ia strivit botoxul?? Vai dar cum se poate asa ceva!!”
 • Poare ca nu a recunoscut o , de aia a batut o…… 😂😂😂
 • Riscul meseriei asta este, când umbli in cercuri dubioase.
 • „E grea meseria asta de”vanatoare de milionari”,uneori se intimpla si accidente……….”
 • „ Pai la cât e de proastă și eu i-aș da în gură ca la drujba”
 • „Waw cruda a fost bătută,pai ce e prima data,cu asa zdreanță este ca si cum ai bate covorul ,cam asta e valoarea ei,în rest scart marti”
 • „i-a dezumflat buzele sau le-a umflat mai rau?”
 • „A cerut bani prea multi?”

Iar acestea sunt doar o parte dintre miile de mesaje postate de români la știri despre Daniela Crudu apărute pe Facebook în ultimele zile.

România – țara unde și violul este justificabil

La final vă lăsăm cu un mesaj postat de Oana Băluță, activistă pentru drepturile femeilor și conferențiar universitar doctor la Universitatea București, pe Facebook.

„Eurobarometrul din 2016 ne-a spus că în România există cea mai mare toleranţă faţă de viol.

Dacă justifici violul, de ce nu ai justifica și tolera bătaia? O femeie din showbizz, Daniela Crudu, a fost bătută de bărbat. Din fericire a sunat la Poliție, a fost emis un ordin de protecție provizoriu. Potrivit informațiilor din presă, femeia are un traumatism cranio-facial, entorsă de gleznă și o fractură de piramidă nazală,cea din urmă necesită operație.

Comentariile oamenilor de la știrile despre subiect ne dezvăluie iar fața urâtă și grobiană a misoginismului și a unei culturi patriarhale unde violența asupra femeilor este justificată. Ba este și o formă de corectare a unui comportament indezirabil al acelei femei.

Eurobarometrul din 2016, ne-a spus că în România există cea mai mare toleranţă faţă de viol. 55% afirmă că violul este justificat în anumite situaţii : consum de alcool sau droguri (30%), când victima poartă “haine provocatoare sau sexy “ (25%), în cazul în care victima este de acord să însoţească acasă pe cineva (26%).

Comparativ, în Suedia: 2% afirmă că violul este justificat în anumite situaţii : consum de alcool sau droguri 2%, când victima poartă “haine provocatoare sau sexy “, în cazul în care victima este de acord să însoţească acasă pe cineva (3%).

În 2013, Alexandra Stan a fost crunt bătută de partenerul ei de viață care îi era și manager.

Femeile se confruntă cu violență. Indiferent de educație, de mediu de rezidență, de venit, de etnie, dacă sunt persoane publice sanu nu…., indiferent de.. de…… . Anual au fost înregistrate peste 20.000 de sesizări de loviri și alte violențe. Ordinul de protecție s-a modificat de mai multe ori din 2012 până acum, iar anul trecut Poliția a emis 7.986 de ordine de protecție provizorii.

În 2012, am făcut la FILIA o campanie online de conștientizare a violenței asupra femeilor. Multe mesaje trimise de bărbați spuneau așa: ”v-aș bate și eu” sau ”meritați să fiți bine bătute”. Speram și eu, în inocența mea, să nu le mai văd rostogolindu-se în spațiul public în 2020.

Ca să schimbi substanțial tipurile aceste de percepții și credințe, ai mare nevoie de educație care să formeze respectul pentru fete și femei, care să îi învețe pe copii să rezolve pașnic conflictele. Dar Ministerul Educației doarme foarte liniștit de ani de zile”, a scris pe Facebook Oana Băluță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here