Trei morți şi trei răniți, într-un atac armat la Paris. Ciocniri între kurzi şi forţe de ordine franceze

Trei persoane au fost ucise, iar alte trei au fost rănite, dintre care una grav, vineri, în centrul Parisului, într-un atac armat. Un bărbat a fost arestat, potrivit unor surse din cadrul poliţiei, relatează Le Figaro, citat de News.ro.

Atacul a avut loc pe rue d’Enghien, în arondismentul X, în centrul Parisului, în interiorul unui centru cultural kurd, Ahmet Kaya, în incinta căruia există şi un restaurant tradiţional.

Suspectul reţinut, în vârstă de 69 de ani, este în curs de identificare, declară Parchetul Parisului, citat de Le Figaro.

El a fost arestat de o echipă din cadrul Companiei de Securizare şi Intervenţie (CSI).

Suspectul – rănit – a fost condus la spital, potrivit primarului arondismentului, Alexandra Cordebard.

Motivaţii  ”rasiste”  sunt în curs de investigare, anunţă procurorul Laure Beccuau.

Suspectul este cunoscut justiţiei cu privire la două tentative de omucidere.

Prima tenatitivă a avut loc în Seine-Saint-Denis, în 2016, când a fost victima unei spargeri, în timpul căreia l-a atacat în mod violent pe spărgător, căruia i-a aplicat lovituri cu cuţitul.

El a fost judecat în acest caz, după care parchetul a făcut apel. Nu se cunosc alte detalii despre acest caz, scrie ziarul.

A doua tentativă a avut loc la 8 decembrie 2021, când a tăiat – cu o sabie – mai multe corturi într-o tabără de migranţi, în cartierul Bercy, în arondismentul al XII-lea. El a fost inculpat cu privire la violenţe cu caracter rasist cu o armă, cu premeditare.

Centrul kurd poartă numele cântăreţului Ahmet Kaya.

Această asociaţie are ca obiectiv ”să favorizeze inserţia treptată” a populaţiei kurde instalate în Île-de-France.

În urmă cu aproape zece ani, în 2013, trei membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) au fost asasinaţi în acelaşi arondisment, la Paris.

”O anchetă a fost deschisă cu privire la asasinat, omucideri premeditate şi violenţe agravante”, anunţă parchetul.

Investigaţiile au fost încredinţate celui de-al 2-lea District al Poliţiei Judiciare (DPJ).

”Şapte-opt focuri de armă pe stradă. Este o panică totală. A, rămaşi închişi înăuntru”, declară sub protecţia anonimatului AFP o comerciantă dintr-un imobil vecin.

Potrivit unui jurnalist Le Figaro aflat la faţa locului, martori confirmă că au auzit mai multe focuri de armă.

Numeroşi poliţişti şi salvatori acţionau la faţa locului.

Ministrul francez de Interne Gérald Darmanin a anunţat că se duce la faţa locului, iar premierul Élisabeth Borne a denunţat pe Twitter un ”act odios”.

Forţe de ordine au intervenit cu gaze lecrimogene

Tensiunea era în creştere vineri, la Paris, în apropierea locului atacului armat, pe rue d’Enghien, în arondismentul al X-lea, soldat cu trei morţi, unde sunt prezente numeroase persoane, care au aruncat cu bidoane şi proiectile împotriva forţelor de ordine, care au replicat cu gaze lacrimogene, relatează Le Figaro citat de News.ro.

Activişti kurzi au exercitat presiuni asupra forţelor de ordine, care au replicat cu gaze lacrimogene în marja unei intervenţii a ministrului francez de Interne Gérald Darmanin.

 

Cetăţeni kurzi, adunaţi în faţa unui cordon de poliţie care securizează locul crimei, au început dă facă presiuni, în momentul în care Gérald Darmanin făcea declaraţii la faţa locului.

 

Un foc de cauciucuri a fost aprins.

Numeroşi manifestanţi strigau împotriva regimului turc al lui Recep Tayyip Erdogan.

”Erdogan, asasin!” şi ”Erdogan terorist!”, strigau kurzii, care au atacat poliţia franceză.

Trupe de poliţie pe motocicletă au sosit la faţa locului.

viewscnt

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here