Trimiteri în judecată în cazul grupării de șantaj coordonate de Liviu Șipoș, fostul șef al BCCO Cluj. Cum acționau „spionii” lui Șipoș

Procurorii DIICOT au anunţat, miercuri, trimiterea în judecată a şapte personae din gruparea coordonată de fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Cluj, Liviu Şipoş. Gruparea şantaja oameni de afaceri pe care-i supraveghea cu mijloace neautorizate.

Procurorii DIICOT anunţă, miercuri, trimiterea în judecată a unui număr de 7 inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, violarea sediului profesional, în formă continuată, violarea vieţii private, acces ilegal la un sistem informatic, tentativă la transfer neautorizat de date informatice, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, divulgarea informaţiilor secrete de stat.

„Prin actul de sesizare s-a reţinut faptul că, în perioada decembrie 2019 – august 2020, pe raza judeţului Cluj, a acţionat un grup infracţional organizat, format din 6 persoane, coordonat de către un inculpat, fost lucrător în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care a desfăşurat activităţi de identificare a unor oameni de afaceri pe care i-a supravegheat, utilizând inclusiv mijloace tehnice neautorizate (dispozitive GPS şi dispozitive de interceptare şi înregistrare a convorbirilor purtate în mediul ambiental) şi, sub diferite pretexte, le-a solicitat remiterea unor sume importante de bani”, a transmis DIICOT.

Procurorii prcizează că gruparea identifica persoane care ar putea fi pretabile sau sunt bănuite de implicarea în activităţi infracţionale din sfera traficului internaţional de droguri.
 

„Posibilele suspiciuni ale membrilor grupării au fost generate în două modalităţi: fie persoana vizată avea antecedente penale în acest sens, fie în urma verificărilor efectuate de către membrii grupării au rezultat informaţii conform cărora anumite persoane fizice sau juridice au obţinut venituri mari într-o perioadă scurtă de timp, deşi obiectul lor de activitate nu era generator de astfel de profituri.

S-a reţinut faptul că, liderul grupării era cel care identifica potenţiali oameni de afaceri, iar ulterior îi coordona pe ceilalţi membri să monteze pe autovehiculele persoanelor vătămate dispozitive de urmărire de tip baliză/dispozitive GPS, unele dintre acestea având şi funcţia de microfon prin care se putea realiza ascultarea şi înregistrarea discuţiilor purtate de către persoanele vătămate”, au prcizat procurorii.


Potrivit acestora, „având în vedere experienţa profesională dobândită în perioada în care şi-a desfăşurat activitatea în cadrul structurilor operative ale M.A.I., liderul grupului i-a instruit periodic pe ceilalţi inculpaţi, în vederea adoptării, în mod constant, a unor măsuri de contracarare a unor eventuale acţiuni derulate de organele de urmărire penală şi care să îi vizeze”.


”În acest scop, membrii grupării au comunicat în permanenţă în timpul activităţilor de supraveghere îndreptate împotriva persoanelor vătămate, comunicându-şi eventuale autoturisme suspecte care se interpuneau între autovehiculele membrilor grupării şi cele conduse de persoanele vătămate şi, de asemenea, au procedat la verificarea autovehiculelor pe care le foloseau, pentru a identifica eventuale mijloace tehnice de monitorizare.

În ceea ce priveşte rolul membrilor în cadrul grupului infracţional organizat, s-a reţinut faptul că, liderului grupului a coordonat activitatea infracţională, în ceea ce priveşte comiterea infracţiunilor de violarea sediului profesional şi violarea vieţii private, precum şi cele de acces la un sistem informatic şi transfer de date informatice, instigându-i pe doi dintre inculpaţi să pătrundă în sediile private ale societăţilor comerciale în care îşi desfăşurau activitatea persoanele vătămate, pentru a monta dispozitive de înregistrare şi de a accesa sisteme informatice de pe care să transfere date informatice”, au precizat procurorii.

DIICOT anunţă că liderul grupului a finanţat activităţile infracţionale prin cumpărarea dispozitivelor de înregistrate şi a dispozitivelor de localizare GPS.

„Ulterior, activităţile infracţionale s-au desfăşurat cu intermitenţă, în contextul instituirii pe teritoriul României a stării de urgenţă, însă rezoluţia infracţională a rămas constantă, până la intervenţia organelor judiciare, din data de 15 august 2020, când doi dintre inculpaţi au fost prinşi în flagrant în timp ce se aflau în sediul unei societăţi comerciale de pe raza judeţului Cluj, cu scopul de a sustrage suma de 200.000 de euro şi pentru a monta un nou dispozitiv de înregistrare, tip microfon, într-o autoutilitară utilizată de către persoana vătămată”, a mai precizat DIICOT.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Bucureşti.

În 8 august 2020, dIICOT anunţa destructurarea unei reţele conduse de un fost angajat MAI, care şantaja oameni de afaceri.

Sindicatul Europol indica atunci că cel vizat este fostul şef al BCCO Cluj, Liviu Şipoş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here