Trump, nominalizat la premiul Nobel pentru Pace. „Binefăcătorul”, un politician de extrema dreaptă

Sursa: Pixabay

Fostul preşedinte american, Donald Trump, a fost nominalizat la premiul Nobel pentru Pace de un parlamentar de extremă dreapta din Estonia, scrie DPA, preluată de News.ro.

Jaak Madison, membru al Partidului Conservator Popular, precum şi europarlamentar, a explicat luni că Trump a fost primul preşedinte în 30 de ani care nu a început un război în timp ce era în funcţie. 

„Şi, tot sub conducerea lui, au fost încheiate mai multe acorduri de pace în Orientul Mijlociu, contribuind la pacea şi stabilitatea din regiune”, a scris Madison pe Facebook. 

Pentru acelaşi premiu, a mai fost nominalizată şi lidera opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, a anunţat agenţia de ştiri BNS, citând surse. Nominalizarea ei ar fi venit din partea preşedintelui lituanian Gitanas Nauseda, deşi un purtător de cuvânt a refuzat să comenteze informaţia.

Pentru anul acesta au fost acceptate propuneri până la sfârşitul ianuarie. 

Nominalizările pot fi făcute de un anumit individ, inclusiv membrii ai parlamentului, şefi de state şi foşti laureaţi. 

Institutul norvegian Nobel nu dezvăluie candidaţii, ca o chestiune de principiu. Câştigătorul va fi anunţat în octombrie.

Premiul, acordat pentru prima dată în 1901, este finanţat de inventatorul suedez al dinamitei, Alfred Nobel.

Programul Alimentar Mondial (PAM), agenţia ONU pentru ajutor alimentar, a primit anul trecut premiul Nobel pentru Pace pentru „eforturile sale de a preveni utilizarea foamei ca armă de război şi conflict”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here