Trump revine în arena politică și cochetează cu ideea de a candida la preşedinţie în 2024

Fostul preşedinte american Donald Trump a revenit în arena politică, pe scena Convenţiei Conservatoarea (CPAC), o mare reuniune anuală, la Orlando, unde a refuzat în continuare să-şi recunoască înfrângerea în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, a apreciat că supravieţuirea Statelor Unite depinde de conservatori şi a flirtat cu ideea de a candida în alegerile prezidenţiale din 2024.

„Drumul incredibil pe care l-am început împreună (…) este departe de a fi încheiat. Iar la sfârşit vom câştiga”, a declarat el duminică, la câteva săptămâni după ce a plecat de la Casa Albă, în faţa unei mulţimi conservatoare entuziaste, relatează News.ro.

„Suntem angajaţi într-o luptă pentru supravieţuirea Americii aşa cum o cunoaştem noi”, a declarat miliararul în primul său discurs – dezlânat, de o oră şi jumătate  – pe care l-a susţinut în calotate de fost preşedinte, prin care a încheat această reuniune conservatoare, în Florida.

„Este o luptă. Este o luptă teribilă, dureroasă”, a subliniat el. „Dar la sfârşit câştigăm mereu”.

El a refuzat să-şi recunoască înfrângerea în faţa lui Joe Biden şi şi-a afişat hotărârea ca mişcarea sa populistă să păstreze controlul asupra Partidului Republican care abia îşi poate masca disensiunile.

„Nu vom crea partide noi, nu ne vom împărţi puterea. Vom fi mai uniţi şi ptrernici ca niciodată”, a dat el asigurări.

„Mişcarea noastră nu face decât să înceapă şi vom câştiga. Vom fi victorioşi, America va fi mai puternică şi mai mare”, a declarat el.

„ÎNTOARCERE TRIUMFĂTOARE”?

Omul de afaceri în vârstă de 74 de ani a sugerat – fără să o spună în mod clar – că ar putea să candideze în alegerile prezidenţiale din 2024.

„Cu ajutorul vostru, vom recuceri Camera Reprezenţilor, vom recuceri Senatul şi apoi un preşedinte republican se va întoarce triumfător la Casa Albă. Mă întreb cine va fi”, a declarat el în aclamaţii.

”Cine ştie?”, a continuat el.

„Eu aş putea chiar decide să-i bat a treia oară”, a spus Trump.

Interzis pe reţele de socializare – inclusiv pe canalul său preferat, Twitter -, Trump a denunţat politica imigraţiei succesorului său Joe Biden, apreciind că preşedintele democrat tocmai a încheiat „prima lună cea mai dezastruoasă” din istoria preşedinţiei americane.

Însă el a prezentat Statele Unite ca pe o ţară divizată.

„Securitatea noastră, prosperitatea noastră şi identitatea noastră însăşi de americani sunt în joc”, a apreciat el în acest discurs plin de atacuri vizând imigranţii şi politicile lui Joe Biden în domeniul energiei sau în lupta împotriva modificărilor climatice.

„Nimeni nu-şi imagina că administraţia Biden va fi atât dea rea (…). Campania sa a fost ţesută din minciuni”, a declarat el.

El s-a felicitat cu privire la faptul că, în mandatul său, a „pus capăt fraudei, cererilor de azil, scăzut imigraţia ilegală la un nou nivel-record”, o muncă respinsă de către instalarea democraţilor la putere.

„În doar câteva săptămâni, acest succes a fost inversat şi a devenit o catastrofă umanitară şi de securitate naţională”, a apreciat Trump.

DISENSIUNI

În urma atacului sângeros de la Capitoliu, Partidul Republican afişează disensiuni uriaşe.

După cei patru ani de mandat Trump, republicanii au pierdut controlul asupra Congresului şi Casei Albe, iar fostul preşedine este pătat de infamia unei inculpări („impeachment”) cu privire la incitare la insurecţie în atacul de la Capitoliu, la 6 ianuarie.

Donald Trump a fost achitat în procesul din Senat, la jumătatea lui februarie, însă este un fapt istoric că şapte republicani au votat în favoarea condamnării sale.

Fără să piardă ocazia de a se răzbuna, fostul şef de stat a enumerat la treibuna reuniunii numele tuturor aleşilor  care i-au condamnat rolul în violenţele sângeroase din Congres.

„Scăpaţi de ei!”, a tunat Trump.

„AVERTISMENT”

În pofida faptului că partidul este afectat de disensiuni, participanţii la Conferinţa de la Orlando erau susţinătorii săi, purtând steaguri şi şepci pe care scria „Trump”, iar o imensă statuie aurită, cu efigia miliardarului septuagenar trona în sala conferinţei.

Potrivit unui sondaj efectuat în muşţime şi publicat chiar înainte discurs, aproximativ 70% dintre participanţi vor ca Trump să candideze la preşedinţie.

Întrebaţi despre viitorul Partidului Republican, 95% dintre ei s-au pronunţat în favoarea continuării programului populist al lui Donald Trump.

Însă doar 55% dintre ei vor ca Donald Trump să candideze din partea Partidului Republican în 2024 – un scor catalogat de către comentatorul conservator Karl Rove drept un ”avertisment”.

„El trebuie să se reînnoiască”, consideră comentatorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here