Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Actualul guvern a mai spus și în noiembrie, anul trecut, că vor cere revocarea mea. De ce? Mai multe motive ținând de activitatea mea de fost ministru al Justiției. La vremea aia n-au cerut-o, acum au cerut. De ce? Pentru că s-au raportat la hotărârea CEDO în cauza pe care o cunoașteți împotriva României. Cerera de revocare este o cerere politică ce face parte din multele schimbări cu caracter politic realizate de actualul guvern.

(…) Este o premieră prin care un guvern își revocă un reprezentant. Comisia, de regulă, respectă voința guvernelor. Sigur, probabil mă vor schimba pe mine. Cincisprezeze ani de experiență pe care i-am spus, vor pune unul de-al lor, care cel mai probabil nu are legătură cu constitutionalul. La comisie sunt foarte mulți foști judecători constituționali. Se va respecta principul ‘e bun, că-i de-al nostru’”, a declarat Tudorel Toader.

Prim-ministrul Ludovic Orban a susținut, pe 6 mai, că fostul ministru al Justiției Tudorel Toader este „o rușine pentru România” și nu mai poate reprezenta țara noastră în cadrul Comisiei de la Veneția.

Tudorel Toader este o rușine pentru România și nu cred că în cadrul Comisiei de la Veneția România mai poate fi reprezentată de un exponent al agresiunii conduse de Dragnea împotriva independenței Justiției, împotriva drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, așa cum a fost Tudorel Toader”, a declarat Orban.

El a amintit că ministrul Justiției a demarat procedura prin care Guvernul va solicita încetarea mandatului lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneția, după decizia CEDO, „care a dat câștig de cauza Laurei Codruța Kovesi împotriva deciziei Curții Constituționale”.

Decizia Curții Constituționale a apărut că urmare a invocării conflictului juridic de natură constituțională de către Tudorel Toader, care a fost inițiatorul acestei acțiuni la Curtea Constituțională. Deci, practic, eu cred că un ministru al Justiției care a demarat o procedura care a adus la o decizie care încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului nu mai are ce să caute într-o comisie care stabilește standardele privitoare la drepturile omului și privitoare la democrație la nivel european”, a spus premierul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here