Influenta publicație americană The Wall Street Journal afirmă că Occidentul are de învățat de la statele „cele mai sărace”din estul Europei în privința modului în care este gestionată criza coronavirusului.

„Națiunile cele mai sărace din estul Europei ar putea da o lecție Vestului în privința coronavirusului”, se intitulează articolul din WSJ. În articol se menționează că statele est-europene, printre care și Polonia, au introdus devreme restricții și au reușit să țînă infecțiile sub control.

„De-a lungul Europei de Vest, spitalele sunt inundate de pameni infectați cu noul coronavirus și morgile se lupta să facă față numărului crecut de morți. În schimb, în statele din est infecțiile au fost ținute în mare parte sub control și guvernele au început să relaxeze restricțiile”, arată WSJ.

„Până duminică, Spania a pierdut 350 de locuitori per milion din populație, Italia – 322, Belgia – 314, Franța – 202 și Marea Britanie – 145. Prin contrast, România a perdit 15 locuitori/milion, Republica Cehă – 12, Polonia – 5, Slovacia 0,4”, subliniază publicația americană.

Principala cauza a acestei discrepamte ar fi faptul că „statele cele mai sărace din Centrul și Estul Europei, temându-se că sistemele lor relativ precare de sănătate ar fi depășite de virus, s-au mișcat rapid pentru a lua măsuri de distanțare socială și de restricționare a circulației”.

În opinia experților, viteza cu care aceste state au luat deciziile a avut o importantă esențială.

WSJ amintește că în timp ce țările din est își închideau granițele și restaurantele, premierul britanic spunea că cetățenii pot să participe în continuare la evenimente sportive de masă.

Autorii articolului subliniază că, la început, niciunul dintre statele est-europene nu era pregătit să facă față crizei și că personalul medical se plângea că nu are suficiente echipamente. Dar în ciuda acestei situații, ei au reușit să prevină haosul care acum este vizibil în spitalele din New York, Franța și Spania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here