Turcia împinge Iranul să se așeze la masă cu SUA

Foto: Recep Tayyip Erdogan/ Facebook

Preşedintele turc Tayyip Erdogan i-a spus, duminică, omologului său iranian Hassan Rohani că vede o fereastră de oportunitate pentru discuţiile dintre Iran şi Statele Unite referitoare la sancţiuni, după declaraţiile recente, adăugând că vrea ca sancţiunile americane împotriva Teheranului să fie ridicate, a anunţat preşedinţia din Turcia, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Duminică, Tehranul a anunţat că Statele Unite trebuie să ridice mai întâi sancţiunile împotriva Iranului, dacă vor să discute despre salvarea acordului nuclear din 2015, reiterând că nu va face prima mişcare pentru refacerea pactului cu puternile occidentale.

Washingtonul a declarat săptămâna trecută că este gata să discute cu Iranul despre revenirea ambelor naţiuni în acordul menit să împiedice Teheranul să dezvolte arme nucleare, ridicând în acelaşi timp majoritatea sancţiunilor internaţionale.

”Preşedintele Erdogan, care a declarat că doreşte ca noua administraţie americană să abandoneze sancţiunile unilaterale asupra Iranului şi să ridice restricţiile asupra prosperităţii poporului iranian, a afirmat că declaraţiile cu privire la această problemă din ultimele zile au dus la o nouă fereastră de oportunitate”, a anunţat preşedinţia turcă.

„Erdogan a spus că este cel mai rezonabil curs de acţiune pentru toate părţile, să se întâlnească pentru ca Planul de Acţiune Comun şi să devină din nou operaţional, fiind important ca uşa dialogului să rămână deschisă în pofidada tuturor dificultăţilor”.

 Ankara, sancţionată de Washington anul trecut pentru achiziţionarea de sisteme de apărare ruseşti, a cerut în repetate rânduri ridicarea sancţiunilor SUA asupra Iranului şi revenirea la acordul nuclear.

Iranul a început să încalce treptat condiţiile acordului în 2019, la un an după ce fostul preşedinte american Donald Trump l-a abandonat şi a impus sancţiuni asupra Teheranului.

Washingtonul şi Teheranul s-au contrazis cu privire la cine ar trebui să facă primul pas pentru a reînvia acordul.

Iranul insistă că Statele Unite trebuie mai întâi să anuleze sancţiunile, în timp ce Washingtonul spune că Teheranul trebuie să revină mai întâi la respectarea prevederilor acordului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here