Turcia, mutare militară care va irita Grecia: Armata va desfășura o dronă în Ciprul de Nord, o zonă tensionată din cauza exploatării de hidrocarburi

O dronă a armatei turce a aterizat luni în Ciprul de Nord, unde va fi staţionată, pe un fond de puternice tensiuni între Turcia şi alte ţări riverane Mediteranei de Est, pe tema exploatării zăcămintelor de hidrocarburi, transmite AFP.

Drona, de tipul Bayraktar TB2, s-a plasat pe aeroportul din Gecitakle, din regiunea Famagusta, în estul insulei divizate, a relatat corespondentul AFP.

Drona este prima a armatei turce care aterizează pe acest aeroport după ce autorităţile cipriote turce, patronate de Ankara, ale cărei trupe ocupă nordul insulei, şi-au dat acordul privind desfăşurarea acestor aparate.

Ea survine într-un context de tensiuni aprinse în regiune în privinţa exploatării zăcămintelor de hidrocarburi, după semnarea în noiembrie a unui acord controversat de delimitare maritimă între Turcia şi Libia.

Acordul a fost condamnat puternic de mai multe state, printre care Grecia şi Republica Cipru, pentru faptul că permite Ankarei să revendice drepturi asupra unor vaste zone în Mediterana de Est, bogată în resurse de hidrocarburi.

După semnarea acordului, guvernul turc a avertizat că va împiedica orice exploatare de hidrocarburi fără autorizaţie din partea sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here