Ce vor USR, UDMR, ALDE, PMP şi Grupul minorităţilor în schimbul susținerii Guvernului Orban

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a anunţat luni că a semnat acorduri și înțelegeri cu PMP, USR, UDMR, ALDE și grupul minorităţilor naţionale pentru învestirea Guvernului.

Totodată, preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, a anunţat, după şedinţa Birourilor Permanente Reunite, că s-a decis calendarul învestirii Guvernului Orban: marţi şi miercuri, de la ora 9.00, vor avea loc audierile miniştrilor, iar luni, în 4 noiembrie, va avea loc votul în plenul Parlamentului. 

În cursul zilei de astăzi, am finalizat discuţiile şi am semnat, în conformitate cu mandatul care mi-a fost dat de Biroul Politic al PNL, toate acordurile şi înţelegerile pe care le-am negociat anterior cu partenerii care ne-au fost alături la susţinerea moţiunii de cenzură şi care sunt alături de noi în învestirea Guvernului„, a anunţat, luni seară, Ludovic Orban.

El a explicat că a obţinut sprijinul din partea grupului minorităţilor naţionale, a PMP, a USR, a UDMR şi a ALDE pentru învestirea Guvernului, dar se pun şi bazele unei majorităţi parlamentare pentru a putea adopta proiectele de acte normative din programul de guvernare şi cele discutate cu partenerii.

Numeric, astăzi am depăşit cifra de 233 de parlamentari care susţin învestirea Guvernului. Sigur, negocierile continuă, pentru că vrem să ne luăm o marjă pentru situaţiile în care apar absenţe neaşteptate, dar în discuţiile pe care le-am avut cu partenerii nivelul de mobilizare este maxim„, a spus Orban, menţionând că este aşteptată maxim o absenţă.

El a adăugat că are încredere în miniştrii propuşi.

Noi rămânem deschişi dialogului şi unei abordări raţionale din partea PRO România, rămâne şi ca PRO România să arate o deschidere în materie de procedură, de învestire a Guvernului. Astăzi în Biroului permanente reunite au formulat o propunere total neprietenoasă, care se ştie foarte clar că avea darul de a împiedica o zi de învestire a Guvernului în care să existe şanse de învestire a Guvernului”, a mai spus Orban.

USR: Susţinem fără niciun echivoc ideea că trebuie să scăpăm cât mai repede de guvernarea Dăncilă

Am semnat împreună cu premierul desemnat acordul politic propus data trecută de către USR, în momentul de faţă suntem în linie dreaptă. O să vedem audierile în comisii, am avut astăzi discuţii cu colegii noştri la grupul parlamentar şi, în principiu, vom vedea care va fi prestaţia miniştrilor şi susţinem – era condiţionat, evident, şi de semnarea acordului politic, lucru care tocmai s-a întâmplat – vom vedea care va fi şi prestaţia în comisii a fiecăruia dintre miniştri, astfel încât luni să avem şedinţa de vot. Susţinem explicit, fără niciun echivoc, ideea că trebuie să scăpăm cât mai repede de guvernarea Dăncilă şi sper ca de lunea viitoare să avem un nou guvern, legitim şi validat de către Parlament„, a declarat Dan Barna, luni seara.

El a spus că, în ce îi priveşte pe miniştri, au fost puncte de vedere exprimate public, dar nu „dramatice”, reiterând că este foarte importantă prestaţia din comisiile parlamentare.

Barna a spus că acordul semnat conţine  o reformulare în ceea ce priveşte pensiile speciale.

El a mai afirmat că subiectul alegerilor anticipate este „activ”.

Chiar şi în această întâlnire premierul desemnat ne-a confirmat lucrul acesta, că după buget şi după alegerile prezidenţiale, necesitatea alegerilor anticipate revine pe masă”, a susţinut Dan Barna.

Tăriceanu: Acordul cu PNL reprezintă o bază pentru a da votul pentru învestirea Guvernului

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni seară, după semnarea acordului cu PNL, că acesta reprezintă o bază pentru a dat votul pentru învestirea Guvernului. „Toţi parlamentarii ALDE vor fi mobilizaţi de la unu pân’ la ultimul„, a spus el.

Tăriceanu a spus că, din cele 12 condiţii sau cerinţe formulate de reprezentanţii ALDE, au fost „unul sau două puncte” unde au existat anumite ajustări faţă de forma propusă iniţial.

Reprezintă – acest acord – o bază pentru a da votul pentru învestirea Guvernului. Conform deciziilor luate astăzi în Birourile permanente reunite, săptămâna viitoare, pe 4, va avea loc votul şi sigur că avem obligaţia de a ne mobiliza colegii pentru a fi prezenţi la vot„, a afirmat Tăriceanu.

Întrebat dacă mai sunt obiecţii faţă de nominalizările pentru ministere, Tăriceanu a răspuns negativ.

Colegii noştri se vor prezenta la audieri, fără doar şi poate, şi au şi dreptul şi obigaţia să pună întrebări lămuritoare în care să sesizeze care este pregătirea candidaţilor, care sunt priorităţile pe care le au în portofoliul ce le-a fost repartizat. Toţi parlamentarii ALDE vor fi mobilizaţi de la unu pân’ la ultimul„, a spus Tăriceanu, precizând că este vorba despre 29 de parlamentari.

UDMR a semnat un acord în 11 puncte în vederea susţinerii guvernului PNL

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a semnat, luni seară, un acord de colaborare parlamentară cu premierul desemnat, Ludovic Orban, în vederea susţinerii guvernului PNL. „UDMR va sprijini formarea executivului propus de către premierul desemnat Ludovic Orban şi, în cazul primirii votului de încredere din partea Parlamentului, proiectele legislative propuse de acest executiv. Ministerele iniţiatoare de acte normative vor consulta grupurile parlamentare ale părţilor semnatare pentru a obţine sprijinul parlamentar necesar pentru proiectele legislative, inclusiv cel referitor la bugetul de stat„, se arată în acordul care are 11 puncte. La primul dintre acestea se prevede că „ministerele iniţiatoare de acte normative vor consulta grupurile parlamentare ale părţilor semnatare pentru a obţine sprijinul parlamentar necesar pentru proiectele legislative, inclusiv cel referitor la bugetul de stat”.

Eugen Tomac: Toţi parlamentarii PMP vor vota pentru învestirea Guvernului Orban

Liderul PMP, Eugen Tomac, a anunţat, luni, că toţi cei 18 parlamentari ai formaţiunii vor fi prezenţi în ziua votului şi vor vota pentru învestirea Guvernului Orban. ”Am ajuns la concluzia că Guvernul trebuie susţinut”, a declarat Tomac, care a precizat şi condiţiile puse de PMP.

Toţi cei 18 parlamentari ai  PMP vor fi prezenţi în ziua votului şi în comisii şi vor acorda un vot de încredere pentru Guvernul condus de premierul desemnat”, a anunţat, luni, liderul PMP, Eugen Tomac.

Acesta a explicat faptul că situaţia politică actuală a fost dezbătută pe larg în şedinţa conducerii partidului, care a avut loc duminică, şi s-a ajuns la concluzia că ”Guvernul trebuie susţinut”.

Împreună am dat jos Guvernul Dăncilă, împreună avem obligaţia să dăm un guvern ţării şi, pentru  PMP, este important că am reuşit să găsim un consens cu premierul desemnat şi echipa pe care o conduce pe chestiuni ce ţin de priorităţi pentru ţară”, a mai declarat Tomac.

Grupul minorităţilor naţionale anunţă că va vota învestirea Guvernului Orban

Liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a anunţat, luni, după discuţia cu premierul desemnat, Ludovic Orban, că cei 17 deputaţi ai minorităţilor vor vota pentru învestirea Guvernului, căruia îi cer ”să asigure un an stabil”.

După învestitură o să discutăm punctual pe proiectele de lege care ne afectează şi pe noi sau ne interesează şi pe noi. O să discutm punctual de fiecare dată susţinerea. A fost o discuţie foarte bună”, a declarat Varujan Pambuccian.

Întrebat care au fost condiţiile puse pentru susţinerea Guvernului, Pambuccian a spus: ”Să asigure un an stabil înainte de alegerile locale şi alegerile parlamentare. Nu am avut condiţii specifice”.

Pambuccian a precizat că toţi cei 17 parlamentari ai minorităţilor vor fi prezenţi şi vor vota.

Sursa: News.ro

viewscnt

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here