Twitter De ce Elon Musk a fost atât de dornic să preia controlul

Elon Musk

<<Inițial, povestea dintre Twitter și Elon Musk pare să fie un pic o poveste de dragoste neîmpărtășită>>, scrie Zoe Kleinman, pentru BBC

<<„Cuplul” se află probabil la începutul unui dezechilibru de putere.

Elon Musk adoră Twitter. Are o audiență enormă de 83,8 milioane de urmăritori. El postează pe Twitter în mod productiv, uneori controversat, uneori catastrofal. SEC i-a interzis să scrie pe Twitter despre afacerile Tesla, după ce un tweet a eliminat 14 miliarde de dolari din prețul acțiunilor, și după ce a fost dat în judecată pentru defăimare în urma unui tweet despre un scafandru pe care l-a numit „pedo gay” (scafandrul a pierdut procesul).

Dar nu s-a îndepărtat niciodată de tastatura sa.

Pe de altă parte, Twitter este mult mai puțin exuberant când vine vorba de Elon Musk.

Ai putea crede că, dacă cineva ți-ar oferi 44 de miliarde de dolari pentru o afacere veche de 16 ani care nu s-a bucurat cu adevărat de creșterea exponențială a rivalilor săi, ți-ar face o favoare – iar acționarii Twitter par să fie de acord.

Elon Musk vrea să vadă Twitter împlinindu-și „potențialul extraordinar”, spune el – și nici măcar nu este atât de interesat să facă bani din asta. Are deja o mulțime de bani, iar multimiliardarii își pot permite să aibă priorități diferite.

Twitter a răspuns trecând direct în defensivă, implementând o strategie de „pilule otrăvitoare” care a împiedicat pe oricine să dețină mai mult de 15% din acțiunile sale, în timp ce Musk s-a fâstâcit, deși acum au ajuns la un acord.

De ce?

Consiliul de administrație poate că a fost deranjat de declarația lui Musk cu privire la faptul că vrea să vadă mai multă „libertate de exprimare” și mai puțină moderație. Mulți republicani, care au simțit de mult timp că politicile de moderație ale Twitter favorizează libertatea de exprimare a punctelor de vedere de stânga, s-au bucurat.

Dar autoritățile de reglementare din întreaga lume se aliniază pentru a reprima rețelele sociale și le forțează să-și asume mai multă responsabilitate pentru conținutul pe care îl furnizează, emițând amenzi mari pentru nerespectarea materialelor care incită la violență, care sunt abuzive sau care sunt clasificate drept discurs instigator la ură, printre alte lucruri. Puteți auzi că soneriile de alarmă încep deja să sune.

Să nu uităm de finanțe. Principalul model de afaceri al Twitter este bazat pe reclame – iar Musk vrea să schimbe asta. El este mai interesat de abonamente, susține el, care s-ar putea dovedi greu de vândut într-un mediu în care toate rețelele sociale principale sunt gratuite. Utilizatorii Twitter pot decide dacă preferă ca datele lor să nu fie folosite pentru a le monetiza și dacă sunt dispuși să plătească pentru asta – dar este un joc de noroc.

Îi plac și criptomonedele. Ar putea folosi platforma pentru a stimula plățile în valute schimbătoare, neprotejate, cum ar fi Bitcoin?

Și până la urmă este Musk însuși. Este cel mai bogat om din lume, un antreprenor în serie ale cărui succese includ PayPal și Tesla. Este carismatic și rafinat – ceea ce-l poate face imprevizibil. Îi place să-și testeze limitele și să încalce regulile.

Există un motiv pentru care a refuzat să se alăture consiliului de administrație al Twitter după ce a făcut o investiție de 9,2% în ianuarie – nu a vrut să aibă responsabilitate.

Și are o armată de fani loiali care îl adoră – am scris o dată pe Twitter despre faptul că, din cauza modului în care sunt structurate finanțele sale (averea lui se bazează în mare parte pe acțiuni, mai degrabă decât pe venituri în numerar, și el nu deține proprietăți) – nu platește impozit pe venit.

Cum îndrăznesc să sugerez că ar putea plăti, el este genial și ar trebui să-i fim pur și simplu recunoscători, iată că au și venit răspunsurile.

El nu a atras Twitter-ul cu flori și ciocolată, aceasta a fost o ofertă agresivă din partea unui om de afaceri agresiv – fără negocieri, fără compromis.

Este o vânzare privată, a unei companii private și nu este o fuziune între doi giganți, așa că este puțin probabil să existe multe obstacole de reglementare.

Twitter-ul lui Musk ar putea fi un „peisaj” foarte diferit pentru cei 300 de milioane de oameni care continuă să îl folosească, dacă într-adevăr o fac. Mai determinat, poate, și mai puțin liberal. El l-ar putea reintegra pe Donald Trump, care are în prezent o interdicție permanentă – și având în vedere că propria încercare a lui Trump de a face o rețea de socializare, Truth Social, pare dificilă, probabil ar fi încântat să revină.

Este greu de rezumat viziunea colectivă a utilizatorilor Twitter. În observația mea neștiințifică, pentru fiecare tweet care îl aplaudă pe Musk, pare să mai existe un altul care îl amenință cu plecarea. Dar – când au fost vreodată utilizatorii de Twitter de acord cu ceva?>>

De ce Putin nu va apăsa pe butonul roșu. Delicatul echilibru mondial

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here