Ucraina confirmă că desfăşoară ”acţiuni ofensive” şi revendică ”succese” în apropiere de Bahmut

Ucraina confirmă luni faptul că desfăşoară ”acţiuni ofensive” în anumite sectoare ale frontului şi revendică câşriguri teritoriale în apropiere de oraşul devastat Bahmut, în est, însă minimalizează scara acestor atacuri despre care Moscova spune că le-a respins, relatează AFP, citată de News.ro.

”Sectorul Bahmut rămâne epicentrul ostilităţilor”, anunţă într-o postare pe Telegram adjuncta ministrului ucrainean al Apărării, Ganna Maliar.

”Înaintăm acolo pe un front destul de larg”, scrie ea.

 

”OFENSIVĂ”

Rusia a dat asigurări luni că a respins o ofensivă ucraineană de anevergură în estul Ucrainei, însă Kievul păstrează tăcerea şi întreţine misterul cu privire la o mare contraofensivă pe care o pregăteşte de luni de zile în vederea unei recucveririi teritoriilor ocupate de către ruşi.

Într-un prim comunicat Moscova anunţă că forţe ucrainene au suferit pierderi importante în apropierea localităţilor Necucine, în regiunea Doneţk, şi Novodarivka, situată imediat la frontiera dintre această regiune şi regiunea Zaporojie.

”Inamicul nu şi-a atins obiectivele”, se felicită Ministerul rus al Apărării, care evocă pierderi grele în unităţile angajate în această ”ofensivă” şi difuzează imagini cu blindate pe cale să fie distruse.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, şeful Statului Major al armatei ruse şi comandantul Operaţiunilor în Ucraina, generalul Valeri Gherasimov, ”se afla în această perioadă într-unul dintre posturile de comandament avansate în această direcţie”.

Trupe ucrainene se află în ofensivă şi mai la nord, în apropiere de Bahmut, un orăşel pe a căror cucerire a fost revendicată de către ruşi în mai, după luni de lupte sângeroase.

Potrivit şefului grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Progojin, ”o parte a localităţii Behivka a fost pierdută” de către ruşi, o ”ruşine”, în opinia sa.

El i-a atacat din nou pe generalul Gherasimov şi pe ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.

Autorităţile ucrainene nu evocă aceste evenimente.

Ele au avertizat că nu vor dezvălui nimic din planurile şi calendarul contraofensivei anunţate de luni de zile cu scopul recuceririi teritoriilor ucrainene ocuptae din sudul şi estul ţării.

CONFRUNTĂRI LA BELGOROD

Confruntări armate continuau în Belgorod, o regiune rusă ţintită de bombardamente ucrainene în ultimele zile.

Armata rusă anunţa duminică respingerea cu artileria a unei grupări de ”terorişti ucraineni”, care încercau să pătrundă în această regiune.

Duminică, ”unităţi care acţionează la frontiera naţională a Districtului Militar de vest şi Serviciul de Frontiertă al Serviciului federal rus de securitate (FSB) au descoperit o tentativă a unui grup de sabotaj, de terorişti, de a traversa râul în apropiere de localitatea Novaia Tavoljanka”, a anunţat armata rusă într-un comunicat.

”Inamicul a fost atins cu artileria” şi ”s-a dispersat şi a bătut în retragere”.

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod se declara anterior, duminică, pregătit să se întâlnească cu combatanţi ruşi proucraineni, care au revendicat atacuri recente.

Aceşti militari au propus o întâlnire în vederea unui schimb de prizonieri.

”Singurul lucru care mă împiedică să negociez cu ei sunt oamenii noştrii care se află pe mâna lor.,Ppoate că sunt deja morţi”, anunţa guvernatorul Viaceslav Gladkov într-o postare pe Telegram.

”Însă, dacă nu sunt, se vor putea duce, de la (ora locală) 17.00 (şi ora României) şi până la (ora locală) 18.00 şi ora României) în postul de frontieră Şebekino. Eu garantez securitatea”, scria el.

COPUL UCIS LA DNIPRO

Atacuri aeriene au vizat sâmbătă seara Dnipro, în centrul Ucrainei, soldate cu moartea unei fete în vârstă de doi ani şi 22 de răniţi, iar duminică un aerodrom din centrul ţării, potrivit autorităţilor ucrainene.

Preşedintele ucrainean Violodimir Zelenski i-a acuzat pe ruşi de faptul că au ”atacat oraşul” Dnipro şi a anunţat că alte victime erau prinse sub dărâmăturile ale unor locuinţe.

Acest atac a distrus două clădiri, într-un cartier locuit, în Dnipro, dar şi zece case, un magazin şi o conductă de gaze naturale, potrivit aguvernatorului regiunii Dnipro, Serghii Şîsak.

”În cursul nopţii, corpul unei fete a fost recuperat de sub dărâmăturile unei case” în cartierul Pidhorodnenska. ”Ea tocmai făcuse doi ani”, a scris duminică guvernatorul pe telegram.

Alte ”22 de persoane au fost rănite, inclusiv cinci copii”, preciza el într-un ultim bilanţ al atacului din cartierul din Dnipro.

”Medici estimează că starea (săntăţii) a trei băieţi (dintre aceşti cinci copii răniţi) este gravă. Ei se află în sala de operaţie”, anunţa guvernatorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here